Frossenpizzaen har et høyt kaloriinnhold, men ikke mange næringsstoffer. Men har du ellers et variert kosthold, er det ikke så farlig med en pizza en gang i blant. (Foto: Scanpix)

Hvor usunn er frossenpizzaen?

Spør en forsker: I fjor spiste vi nordmenn hele 50 millioner frossenpizzaer! Men hvor usunt er det egentlig?

Det er nok mange av oss som kjenner oss så altfor godt igjen. Halsende hjem fra jobb eller skole. Skrubbsulten. Inne i butikken styres du mot den tilsynelatende enkleste løsningen – frossenpizzaen.

Knuget av dårlig samvittighet, serverer du pizza for n’te gang til jubelrop fra de minste, mens du lover deg selv at dette blir siste gang. Iallfall denne uka.

En pizza i ny og ne skader ikke

Men behøver vi egentlig å ha så dårlig samvittighet for frossenpizzaen? Vi har tatt en prat med høgskolelektor i mat, ernæring og helse Astrid Kolderup Hervik på Høgskolen i Innlandet.

– En frossenpizza gir mindre næring enn andre middagsalternativer, som for eksempel fisk og grønnsaker. Det er et argument for at frossenpizzaen ikke er spesielt sunn. Men har vi et normalt variert kosthold får vi allikevel i oss det meste av næring, forteller Hervik.

En pizza i ny og ne skader derfor ikke nevneverdig.

Når det er sagt, synes Hervik det er vanskelig å svare på om noe er sunt eller usunt. Det kommer an på hvilken betydning man legger i ordet «sunt».

– En vanlig frossenpizza inneholder en del mettet fett og salt og for lite fiber sammenliknet med hva som er anbefalt. Hvor usunt eller sunt det er, kommer derfor an på hvor mye og ofte du spiser det – og hva som er alternativet. Sammenliknet med for eksempel loff med søtt pålegg, er noen typer frossenpizza et bedre alternativ, sier Hervik.

Høyt energiinnhold

Ernæringsordliste

Energi – det kroppen trenger for å holde seg i aktivitet. Som drivstoff til en bil.

Kalorier – måleenhet for energi

Næringsstoffer som gir energi –  fett, karbohydrater (potet, korn, ris og pasta) og proteiner (kjøtt, melk, egg).

Næringsstoffer som ikke gir energi, men har andre viktige funksjoner – vitaminer, mineraler o.l. (grønnsaker, frukt) Som spylervæske, frostvæske og olje til en bil

Mettet fett – mindre sunt fett. Primært fra dyr. Hard konsistens i romtemperatur.

Umettet fett – sunnere fett. Primært fra planter. Har flytende konsistens i romtemperatur.

– Det største problemet med frossenpizzaen er nok det høye energiinnholdet, fortsetter hun.

En vanlig frossenpizza dekker omtrent 60–70 prosent av ditt daglige energibehov, som ligger på rundt 2000 kalorier. Samtidig er ikke frossenpizza spesielt mettende i forhold til hvor mye energi du får i deg.

Det kan gjøre at du blir fort sulten igjen, og dermed putter i deg mer energi enn kroppen trenger.

– Hvis du spiser store mengder frossenpizza over tid, kan du gå opp i vekt. Det kan gi negative helsekonsekvenser, sier Hervik.

Begrenset med næringsstoffer

En annen måte å vurdere om frossenpizza er sunn på, er å se på næringsinnholdet.

– Kroppen er som en bil, forklarer Hervik. Den må ha drivstoff i form av energi, men den trenger også næringsstoffer på samme måte som at bilen trenger spylevæske, frostvæske og olje.

Så hvordan står det til med næringen i frossenpizzaen?

Svaret på dette varierer selvfølgelig med hva slags pizza du velger.

– Frossenpizzaen inneholder tross alt noen næringsstoffer, sier Hervik. Det finnes jo verre ting å spise. Og næringsmessig er det ikke så ulikt å spise frossenpizza og en lys bagett med smør, ost og salami.

Problemet med manglende næringsstoffer øker om du spiser frossenpizza mange dager i uka. Da kan du få et litt for ensidig kosthold og gå glipp av andre viktige næringsstoffer.

– Da Stabburet innførte Pizza Grandiosa uten paprika, ble det oppdaget noen tilfeller av skjørbuk på grunn av C-vitaminmangel, forteller Hervik. Det er jo et tegn på at noen spiste mye pizza og kun den ene typen pizza.

Sjekk innholdet

Det kan være lurt å sjekke innholdsfortegnelsen på pizzapakken. De siste årene har det dukket opp flere sunnere alternativer også blant frossenpizzaene.

– Sjekk kaloriene og innholdet av salt, fiber og mettet fett, råder Hervik. At pizzaen er frossen, har ingen betydning. Prisen sier heller ikke noe om pizzaen er sunn eller ikke.

– For å begrense energiinntaket fra frossenpizzaen, kan du servere en salat ved siden av. Du kan også legge på mer næringsrike ting på pizzaen som paprika, sopp, tomat eller mais, foreslår Hervik.

Et annet tips fra ernæringseksperten er å lage pizzaen selv. Da har du større kontroll over innholdet oppe på pizzaen og kan lage grovere bunn med mer fiber og mindre fett og salt.

Sunnere alternativer til en kjapp middag

– Det finnes flere gode alternativer til en kjapp matbit enn frossenpizza, sier Hervik.

Det enkleste er kanskje en skive med grovt brød med leverpostei, makrell i tomat eller egg.

Et annet alternativ kan være en enkel salat med avokado og laks eller tunfisk. Dette gir både energi og næring.

Powered by Labrador CMS