Sosiale folk har sosiale hjerner

Folk med et variert sosialt liv har større mandelkjerne i hjernen. Det har også andre primater som lever i store grupper. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Livet i en menneskeflokk kan være sosialt krevende, og en velutviklet amygdala er viktig for gode sosiale relasjoner. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Forskere ved Massachusetts General Hospital har undersøkt hjernene og de sosiale nettverkene til 58 friske voksne.

Resultatene passer godt inn i teorien om at sosiale dyr som oss selv også trenger sosiale hjerner.

Studien er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet Nature Neuroscience.

Den viktige mandelkjernen

Det å leve i en stor gruppe full av sosiale relasjoner gir mange fordeler, men krever også sitt. For å henge med må man kunne skille mellom venner og fiender, og hvem som er hvem endrer seg i ulike sosiale situasjoner.

Teorien om den sosiale hjernen sier at områder i hjernen som foretar de viktige sosiale vurderingene er større og kraftigere hos skapninger som lever sammen i grupper.

Amygdalaen, eller mandelkjernen, er en struktur i tinninglappene som er viktig for følelser, motivasjon, aggresjon, frykt og hukommelse.

- Grunnleggende sosiale dyr

I den amerikanske studien gjennomgikk deltagerne en spørreundersøkelse om sine sosiale nettverk, og deretter ble hjernene deres skannet i en MRI-maskin.

"Bildet viser hvor amygdala ligger i hjernen - i de grå skraverte feltene. (Illustrasjon: Wikimedia Commons/Woutergroen)",big=large

- Sammenhengen mellom størrelsen på amygdala og størrelsen og kompleksiteten i sosiale nettverk ble observert hos både unge og gamle av begge kjønn, sier Bradford C. Dickerson, en av studiens forfattere, i en pressemelding fra Massachusetts General Hospital.

Dette er første gang teorien om den sosiale hjernen er testet ut på mennesker.

- Mennesker er grunnleggende sosiale dyr. Vi leker, arbeider, spiser og sloss med hverandre. En større amygdala kan gjøre oss mer effektive til å identifisere oss med, lære om og kjenne oss igjen i sosiale og følelsesmessige forhold hos medlemmer av arten vår.

- Det gjør at vi kan utvikle komplekse strategier for samarbeid og konkurranse, skriver forskerne i studien.

Referanse:

Kevin C. Bickart mfl: Amygdala volume and social network size in humans, Nature Neuroscience, 26. desember 2010.

Powered by Labrador CMS