Sofagriser trente seg smartere

Intens trim et par ganger i uka kan gjøre underverker for tenkeevnen, mener forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: www.colourbox.com)
(Foto: www.colourbox.com)

Vi vet alle at fysisk aktivitet generelt kan gjøre oss slankere og reduserer risikoen for mange typer sykdommer. Men nå kommer forskere med enda en grunn til å trekke i gymklærne.

Trening kan også gjøre deg vesentlig smartere.

Det mener i hvert fall kanadiske forskere, som i dag presenterer funnene sine på Canadian Cardiovascular Congress.

Fysisk og psykisk

Forskerne, med Anil Nigam fra University of Montreal i spissen, har undersøkt hva fire måneder med to ukentlige treningsøkter kunne gjøre med kroppen og knotten til seks overvektige sofaslitere.

Fra før har norske forskere funnet at hjernen fungerer mye dårligere når man sitter stille.

Den nye studien startet med at alle deltagerne ble behørig testet – både mentalt og fysisk.

Det ble gjort undersøkelser av kroppssammensetning, risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer, oksygentilførsel i hjernen og VO2-max – et mål for maksimal oksygentransport i kroppen under trening.

I tillegg måtte deltagerne igjennom flere tester av kognitiv kapasitet – altså hvor stor evne de hadde til å tenke, huske og ta kjappe beslutninger.

Og så var det altså i gang med to ukentlige treningstimer som bestod av intervalltrening på trimsykkel og styrketrening.

Ble smartere

Etter fire måneder hadde alle deltagerne gått ned i vekt. De hadde fått redusert kroppsmasseindeks, mindre fettprosent og smalere midjemål enn da forsøket startet. Og VO2-max hadde steget med 15 prosent.

Og ikke nok med det.

I takt med den fysiske formen økte også de kognitive evnene betydelig, kanskje som følge av kroppens økte evne til å levere oksygen til hjernen.

- Minst 150 minutters moderat til intens fysisk aktivitet per uke kan gjøre en enorm forskjell for kontrollen av risikofaktorer for hjertesykdom og slag. Dette antyder at det kan få oss til å tenke bedre også, sier Beth Abramson fra Heart and Stroke Foundation.

Hun presiserer at aktivitet hjelper, selv om det bare er snakk om 10 minutter om gangen.

Tidligere er det vist at pasienter med slag og Alzheimer får bedre hjernefunksjon av trening.

Denne studien er liten, med bare seks deltagere. Dermed er det ikke godt å si om trening gjør alle sofagriser like lure, eller om litt sprekere folk blir enda smartere av å mosjonere mer.

Men på bakgrunn av den samlede mengden forskning på trening er det vel likevel temmelig trygt å anbefale alle et par runder rundt kvartalet og noen situps på soverommet.

Powered by Labrador CMS