Flere venstrehendte i voldelige samfunn

Jo mer voldelig et samfunn er, jo høyere er andelen av venstrehendte. Forskerne bak undersøkelsen forklarer resultatet med at venstrehendte har en fordel i kamp mann mot mann.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå har forskere akkurat sporet utviklingen av skillet mellom høyre arm og venstre arm tilbake fem millioner år, og dessuten funnet ut at sjimpanser fungerer ganske likt mennesker på dette området.

I Proceedings of the Royal Society B publiseres nå funn fra en ny studie som viser at jo mer voldelig et samfunn er, jo mer utbredt er det å være venstrehendt.

Denne noe pussige konklusjonen har de kommet frem til etter å ha studert åtte forskjellige tradisjonelle samfunn.

Hvilke fordeler har en venstrehendt?

Det har sine kostnader å være venstrehendt. Man tror dette kan skyldes stress i mors liv eller under fødselen, og at dette kan lede nervesystemet vekk fra den standard “programmeringen” vi har til høyrehendthet.

Stress i mors liv er også koblet til redusert livslengde, lav fødselsvekt og økt forekomst av sykdommer i immun- og nervesystem.

I den sammenhengen har man lurt på hvorfor venstrehendthet ikke har dødd ut, og i siden det ikke er tilfelle, hvilke fordeler kan venstrehendthet gi?

Voldelig samfunn - flere venstrehendte

Forskerne gikk altså til åtte tradisjonelle samfunn for å se om de fant noen sammenhenger.

Det viste seg at jula-folket (Dioula) i Burkina Faso var det fredeligste av disse samfunnene, med en drapsrate på omtrent 1,3 pr 100 000 innbyggere per år. Venstrehendte utgjorde kun 3,4 prosent av befolkningen.

Yanomaniene i Venezuela var de mest voldelige, med mer enn 500 drap årlig per 100 000 innbyggere. Her var andelen venstrehendte hele 22,6 prosent.

Jo tettere innpå, jo større fordel

Forskerne hevder at det i voldelige samfunn er en fordel å være venstrehendt, på samme måte som det er en fordel i en del idretter.

Fordelen med å være venstrehendt kommer av overraskelsen det gir, hevder de, fordi motstanderne i sport og i kamp er mer vant til å møte høyrehendte.

Jo tettere man er innpå hverandre, jo større fordel.

Minoriteten har overraskelsesmomentet

- Venstrehendte er langt mer suksessrike i sport. I boksing og fekting er andelen venstrehendte enda høyere enn i tennis, hvor man står lenger fra hverandre.

- Forskjellen mellom venstrehendte og høyrehendte finnes ikke i det hele tatt i individuelle idretter som turn, sier Charlotte Faurie ved universitetet i Montpellier.

Hun står bak undersøkelsen sammen med Michel Raymond, også han fra universitetet i Montpellier.

Usikkerheter finnes

Man undersøkte tradisjonelle samfunn i stedet for moderne vestlige samfunn fordi forskerne tenkte seg at moderne skytevåpen og eksplosiver ville komplisere bildet.

Det er en del usikkerhet rundt undersøkelsen. Mange av dataene stammer fra intervjuer med eldre stammemedlemmer, og det er ikke sikkert de har gitt et sannferdig bilde av hva som har skjedd, samt at de kan ha hatt problemer med å huske alt.

Dessuten tok man bare med kamper hvor noen døde med en gang.

Sammenhengen er klar

- Sammenhengen mellom vold og venstrehendte er likevel veldig klar i denne undersøkelsen, og sammenhengen viser den fordelen venstrehendte har i kamp mann mot mann, sier Faurie til Nature.

Som i mange andre undersøkelser er det vel mulig å tenke seg andre bakenforliggende variabler som kunne forklare denne statistiske sammenhengen enn bare fordeler i kamp, så man kan vel avvente litt med konklusjonene selv om undersøkelsen er interessant nok.

Ikke overbevist

- Jeg er langt fra overbevist. Jeg tror ikke sammenhengen er så enkel som dette, sier Chris McManus ved University College i London til New Scientist.

McManus sier datagrunnlaget er altfor tynt til å kunne uttale seg om generelle sammenhenger, og han mener data fra vestlige samfunn burde ha vært med i undersøkelsen.

Forskjeller i hjernen

Han tror den suksess venstrehendte har i enkelte sammenhenger skyldes forskjeller i hjernen.

- Det kan være at hjernene til venstrehendte noen ganger fungerer på måter som passer bedre til bestemte oppgaver, sier McManus.

Referanse:

C Faurie and M Raymond: Handedness, homicide and negative frequency-dependent selection, Proceedings of the Royal Society B

Lenker:

Left-handers flourish in violent society

Left-handers win in hand-to-hand combat

Yanomami

Dioula language

The hippocampus skews right, especially in males, plus the righty-lefty distinction may go back 5 million years

Yerkes researchers discover basis for determining handedness in chimpanzees

Powered by Labrador CMS