Annonse

Hjerneflukten til utlandet

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Iver Neumann ble aldri professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. I stedet tilbys han et prestisjetungt professorat ved London School of Economics, melder Universitas. Kaprer utlandet de beste hodene?

Han har doktorgrad i internasjonal politikk fra Oxford, er forskningssjef ved Norsk Utenrikspoliske Institutt, og er trolig Norges mest siterte forsker i internasjonal politikk.

Nå har også Iver Neumann blitt tilbudt det eksklusive Montague Burton-professoratet i internasjonale studier ved London School of Economics (LSE). Professorstillingen ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo fikk han derimot aldri. Glipper de mest internasjonalt anerkjente forskere mellom fingrene på norske universiteter?

– Selve grunnen til at jeg gikk inn i akademia var å jobbe med smarte mennesker, og prøve å finne nye måter å få frem saker på. Her kan jeg gjøre dette i stor skala, forteller Neumann.

At det prestisjetunge universitetet er krysningspunkt for mange kulturer, motiverer professoren.

– På Tøyen er det svært flerkulturelt – på Blindern er det ikke like flerkulturelt. Det kommer det kanskje til å være om en generasjon eller to, men da er ikke jeg her lenger. LSE ligger langt foran oss. Dit kommer sultne unge mennesker fra hele verden, og da er det klart at du lærer enormt.

Ifølge Neumann er det en større tradisjon for å prøve og feile ved LSE enn ved norske universiteter. Derfor finnes det også større bredde innenfor fagene.

– På LSE er det spesielt viktig at de ulike delene av et fag skal dekkes når man besetter et institutt. Der er det flust av mennesker som har ulike typer orienteringer, og man har greid å være pluralistiske.

Powered by Labrador CMS