Annonse

Historisk norsk publisering i økonomitidsskrift

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingvild Almås har som første norske kvinne fått en artikkel på trykk som eneforfatter i det prestisjetunge American Economic Review. Almås’ artikkel er basert på hovedarbeidet fra hennes doktorgrad, som hun avla ved Norges Handelshøyskole (NHH) i 2008. Temaet for avhandlingen hennes var økonomisk ulikhet. Almås har spesielt jobbet med hvordan en kan sammenlikne inntekter mellom fattige og rike land.

– Det er for eksempel ikke opplagt hvordan man skal sammenlikne en inntekt i Tanzania med en inntekt i Norge. Man kan bruke valutakurser. Så finnes det såkalte prisjusterende eller kjøpekraftjusterte mål. Problemet er at de begge har veldig store måleproblemer, og at de innehar systematiske feil, forklarer Almås.

Disse feilene gjør at konklusjonene, når man skal sammenlikne inntekter mellom ulike land, blir uklare og ofte motstridende. Dersom en baserer sammenlikningene på valutakursbaserte mål, vil en konkludere med at ulikheten mellom fattige og rike land har økt de siste årene, mens dersom man bruker kjøpekraftsjusterte vil man i de fleste sammenhenger konkludere med det motsatte.

– Eksisterende mål baserer seg på nasjonalregnskapstall på makronivå. Min idé er å gå til veldig detaljerte studier, forklarer hun.

Fra faglitteraturen er det etablert at budsjettandelen man bruker på mat blir lavere med høyere inntekt. Det betyr at jo rikere man er, desto mindre bruker man relativt sett på føde. Dette kalles Engels lov.

–  I artikkelen bruker jeg detaljert informasjon på husholdningsnivå; Hva man spiser av egg, melk, mel og andre husholdningsvarer. Hovedideen er at hvis du bruker budsjettandel som metode, og detaljert husholdsinformasjon, så unngår du en del av måleproblemene, sier Almås.

Powered by Labrador CMS