Nå kan du lese i en eldgammel versjon av de ti bud

En lang rekke unike dokumenter er nå blitt digitalisert og lagt på nettet slik at du selv kan få se det forskerne undersøker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nash-papyrusen er en av de tidligste kildene til de ti bud. (Foto: Cambridge University Library)

Tusenvis av eldgamle papirer ligger er nå blitt tilgjengelige for alle. Det dreier seg, ifølge LiveScience, blant annet om en 2000 år gammel kopi av de ti bud – kjent som Nash-papyrusen.

Navnet kommer av at manuskriptet ble kjent da egyptologen Walter Llewellyn Nash i 1902 kjøpte dokumentet av en antikvitetshandler. Den gang var Nash-papyrusen det eldste kjente manuskriptet som inneholdt tekst fra den hebraiske bibelen.

Denne rekorden er senere blitt overtatt av de såkalte dødehavsrullene.

Sjelden mulighet

De gamle dokumentene med de ti bud kan du nå finne på nettet takket være  Cambridge Digital Library. Biblioteket har fått støtte fra blant annet Polansky Foundation til å digitalisere de enestående skriftene, slik at de nå er tilgjengelige for alle.

– Vi har sjelden mulighet for å vise fram disse dokumentene. Og når vi stiller dem ut, kan vi bare vise en side eller to, fordi dokumentene er så skrøpelige, sier universitetsbibliotekar Anne Jarvis i en pressemelding.

Hun fortsetter: – Alle som har en forbindelse til Internett kan finne det verket de søker, bla i manuskriptet og undersøke det i detalj.

Notatene til Isaac Newton

På bibliotekets hjemmeside finner du også blant annet disse papirene:

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS