Mystisk steinkiste funnet ved Richard IIIs grav skal åpnes

Eksperter tror kisten inneholder skjelettet av en lederskikkelse eller middelaldersk kriger, og at den ble lagt ned over 100 år før Richard III ble begravd.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne steinkisten ble funnet samtidig som arkeologer fant kong Richard III. (Foto: University of Leicester)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Richard III

Konge fra 1483, av huset York. Duke of Gloucester, sønn av Rikard av York og yngre bror av Edvard 4.

Etter Edvard den fjerdes død styrte Richard som regent for hans sønn Edvard 5, men lot ham og broren Richard, hertugen av York, innesperre i Tower.

Det er uvisst om Richard 3 personlig var ansvarlig for de to prinsenes død.

Richard slo ned en oppstand ledet av hertugen av Buckingham 1483, men led nederlag og ble drept i slaget ved Bosworth Field mot jarlen av Richmond, den senere Henrik 7.

William Shakespeares skuespill Richard III ble utgitt 1597.

Er i stykket beskrevet som pukkelrygg, men sannhetene i dette er ukjent. Ryktet kan ha blitt satt ut av hans fiender Tudorene, som mente pukkelrygger var demoner.

I august i fjor begynte en spennende leteaksjon i Leicester, England. Arkeologer hadde lenge vært på jakt etter restene av kong Richard den tredje, som regjerte i England i årene 1483-1485.

I januar i år offentliggjorde forskerne resultatet av leteaksjonen: de hadde funnet den sagnomsuste kongen.

Samtidig som funnet av kongen var sensasjonelt og noe for historiebøkene, var det et annet funn som kom i skyggen av dette. Arkeologene fant nemlig også en mystisk steinkiste mens de lette etter Richard III.

På det tidspunktet hadde ikke arkeologene mulighet til å undersøke kisten, men nå har Universitetet i Leicester kunngjort at de har planer om å åpne steinkisten for å finne ut hva som befinner seg på innsiden.

Ble begravd 100 år før kong Richard III

– Steinkister er uvanlige i Leicester, og dette er første gang vi har funnet en helt intakt steinkiste under våre utgravninger i denne byen. Jeg er veldig glad for at den viser seg å være uskadd, sier Mathew Morris ved Universitetet i Leicester, i en pressemelding.

Kisten antas å være lagt ned over 100 år før Richard III ble begravd. Og hva skjuler seg på innsiden?

Arkeologene har sine mistanker om hva de vil finne. De ser for seg tre sannsynlige muligheter; det ene er at kista inneholder en middelaldersk ridder. De to andre mulighetene er at én av to betydelige ledere av Greyfriars-samfunnet i Leicester på den tiden, ligger i kisten.

– Kisten kan inneholde William de Moton, Peter Swynsfield eller William av Nottingham – alle er viktige personer. Swynsfeld og Nottingham var ledere av Grey Friar-ordenen i England, forteller Morris.

På denne parkeringsplassen i Leicester fant arkeologer restene av Kong Richard den tredje. Nå har de også funnet en ny mystisk kiste. (Foto: University of Leiceste)

Åpningen av kisten vil skje denne uken, men ifølge Universitetet i Leicester vil dette foregå uten at media er til stede. Det er imidlertid ventet at funnene vil offentliggjøres kort tid etter at kisten er åpnet.

Får ny kostbar begravelse

I forrige uke ble det kjent at Leicester-katedralen vil bruke i underkant av 10 millioner kroner på en ny grav for Richard III. Dette vil i så fall stå i sterk kontrast til hans første begravelse, som ifølge undersøkelser ble gjort i all hast, uten noen seremoni.

– Han var begravd i en umarkert grav, men endelig skal Richard III få en ordentlig kongegrav, sa britiske myndigheter i en pressemelding forrige uke.

Powered by Labrador CMS