HiO-professor med Sudan-bok
Professor Anders Breidlid ved Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier har fått over en million kroner fra Utenriksdepartementet til å skrive historiebok om Sør-Sudan.
– Boka skal brukes i skolene og til allmennheten før folkeavstemningen om Sør-Sudans eventuelle løsrivelse fra Nord-Sudan i 2011, sier Breidlid. – Mine feltarbeid i Sudan har avdekket veldig dårlige kunnskaper om historien og borgerkrigen i Sør-Sudan blant lærere og elever, og i befolkningen som sådan.
– Grunnen til det er at skolene i all hovedsak har brukt pensum fra Kenya og Uganda i undervisningen, og dermed har sudanske, og spesielt sør-sudansk historie fått en stemoderlig behandling. En slik bok skal forsøke å bøte på noe av denne mangelen på kunnskap slik at befolkningen har noe bakgrunn for sin stemmegivning neste år. Jeg mener derfor at prosjektet er politisk veldig viktig.
Boka skal skrives i samråd med utdanningsdepartementet i Sør-Sudan, sudanske historikere og skolefolk.
– Noen er bosatt i Sudan, mens andre bor i USA. Alle er veldig entusiastiske og vil bidra til boka. Selv om vi skal prøve å dekke hele historien vil hovedfokus være på historien etter frigjøringen i 1956, og ikke minst borgerkrigene som har herjet landet som en mare i mange av årene etter frigjøringen.
– Det blir utfordrende å skrive boka fordi de forskjellige etniske gruppene i sør har sin egen forståelse av historien, og ønsker naturlig nok å fremheve sin egen gruppe. Samtidig har Sør- og Nord -Sudan forskjellige fortellinger om den sudanske historien. Boka må ha legitimitet i den sør-sudanske befolkningen.
Boka som trolig blir på 100 sider, skal brukes i de øverste klassene i grunnskolen og i videregående skole, og i lokalsamfunnene. Den skal være ferdig i god tid før folkeavstemningen i 2011. Boka trykkes enten i Uganda eller i Juba, hovedstaden i Sør. Dette er avhengig av hvem som kan gi den beste prisen og den beste kvaliteten.
– Vi regner med et førsteopplag på 10000, men vi håper det kan flerdobles. En utfordring er å få distribuert boka til de mange lokalsamfunnene og skolene i sør.
Breidlid har jobbet med Sudan i mange år, både som forsker, underviser, bistandsarbeider og aktivist, og føler at han har en god bakgrunn for dette prosjektet.
– Jeg tenkte at mitt lille bidrag kunne være en slik historie, selvsagt i nært samspill med sudanerne. Jeg søkte Utenriksdepartementet om midler, og de bifalt prosjektet. Tilbakemeldingene fra historikerne og fra departementet har vært veldig oppmuntrende og støttende: Det er på høy tid at en slik historiebok skrives og distribueres, sier Breidlid.