Annonse

Helseforskning gir drahjelp til utenrikspolitikken

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Globalt helsearbeid er banebrytende innen finansiering, nye samarbeidsformer og teknologioverføring mellom rike og fattige land. Nå skal utenrikspolitikken lære av disse erfaringene. Et internasjonalt forskningsprosjekt skal kartlegge og utveksle erfaringer mellom global helse og internasjonal politikk.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre lanserte det internasjonale forskningsarbeidet i en tale på Harvard University i desember. Forskningsprosjektet skal dras i gang av LEVEs arbeidsgruppe “Health as Foreign Policy” ved Universitetet i Oslo. Prosjektet er et samarbeid mellom forskningsinstitusjoner i Norge, Brasil, Sør Afrika og Indonesia, i tillegg til Harvard i USA.

Det skal følge opp et samarbeid Gahr Støre tok initiativ til i 2006, som består av en utradisjonell gruppe land på tvers av regioner: Norge, Frankrike, Brasil, Thailand, Senegal, Sør Afrika og Indonesia. Denne 7-landsgruppen har arbeidet for å sette helse på den utenrikspolitiske agendaen.

- For å oppnå bedre helse for alle, må kampen stå i andre fora enn tradisjonelle helsefora. Helseperspektivet må inn på den utenrikspolitiske agendaen når vi drøfter blant annet handel, menneskerettigheter, humanitær innsats og fredsbygging, sa Støre i talen på Harvard Kennedy School.

Powered by Labrador CMS