Annonse
null (Foto: Shutterstock / NTB scanpix)

Forsker på antibiotikaresistens

Overforbruk av antibiotika har ført til at mange bakterier har blitt motstandsdyktige, eller resistente mot medisinen. Med ferske midler fra Oslo universitetssykehus (OUS) er forskningsnettverket Turning the Tide of Antimicrobial resistance (TTA), i gang med forskning på antibiotikaresistens, nettverksbygging og kunnskapsdeling.

Noen bakterier holder oss sunne og friske, andre gjør oss syke. I dag bruker vi antibiotika for å ta knekken på de bakteriene som gjør oss syke. Men det er ikke lenger alle bakterier som lar seg påvirke av denne behandlingen. I stedet for å drepe bakteriene, har overforbruk av antibiotika ført til at mange av bakteriene har blitt motstandsdyktige, eller resistente.

Overlege ved Avdeling for mikrobiologi, OUS og professor ved Universitetet i Oslo, Tone Tønjum, forteller at resistens innebærer at bakteriene har utviklet beskyttelsesmekanismer som hindrer antibiotika i å ødelegge dem.

– Dette har utviklet seg over tid og gjennom naturlige prosesser mellom bakteriene der de deler arvemateriale (DNA) og ulike andre triks for å beskytte seg og bli overlevelsesdyktige. Utviklingen av beskyttelsesmekanismene skyter nemlig fart når bakteriene blir utsatt for endringer og trusler, som eksempelvis antibiotika. Tilslutt har de blitt så lure at behandling med antibiotika ikke lenger har en ødeleggende virkning på dem. Infeksjoner som tidligere var ufarlige fordi de kunne behandles med antibiotika, kan nå være dødelige, forklarer Tønjum.

Det er dette som er antimikrobiell resistens. Og fordi flere og flere bakterier nå er resistente mot antibiotika, representerer AMR en stor og økende trussel mot både lokal og global helse og er en enorm belastning for helsevesenet og samfunnsøkonomien.

Powered by Labrador CMS