Helkorn er godt for hjertet

Spiser du frokostblanding med helkorn og kli hver dag, kan du redusere risikoen for hjertesvikt med nesten en tredel, viser en ny amerikansk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis du spiser helkornblanding sju ganger eller mer i uka, reduserer du risikoen for hjertesvikt med 28 prosent.

Spiser du sjeldnere, blir helsegevinsten mindre. Men selv om du gumler i deg de sunne sakene bare en gang i uka, reduseres risikoen med 14 prosent.

Dette viser en undersøkelse fra American Heart Association. Over ti tusen amerikanske leger har deltatt i undersøkelsen i tidsrommet 1982 til 2006.

Senker blodtrykket og forhindrer hjerteanfall

I undersøkelsen ble frokostblandinger som inneholdt minst en fjerdedel havre eller kli definert som helkornblandinger. Helkorn har et høyt innhold av vitaminer, mineraler, antioksydanter og fiber.

- Det er gode og sterke argumenter for å spise helkornblandinger til frokost, sier Luc Djoussé, som er leder for forskergruppen og professor ved Harvard Medical School.

- En fiber-rik frokost med helkorn kan senke blodtrykket og mengden av dårlig kolesterol i blodet og forhindre hjerteanfall, sier han.

Også bra for folk i fin form

Det er ikke bare unge mennesker som har glede av helsegevinsten ved å spise helkorn frokostblandinger. Gjennomsnittsalderen på legene i undersøkelsen var 53,7 år.

Flertallet av dem spiste helkorn-frokostblandinger framfor bearbeidede frokostblandinger av typen puffet ris eller gyldne havrenøtter. Legene var også i generelt god fysisk form.

- Undersøkelsen viser at også i en befolkning som stort sett lever sunt, er det mulig å se færre tilfelle av hjertesvikt hos dem som spiser helkorn frokostblandinger, sier Luc Djoussé.

Lenker

American Heart Association

Powered by Labrador CMS