Annonse

Barentshavet: all isen kan forsvinne

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1979 var det 400 000 kvadratkilometer is i Barentshavet, nå er bare halvparten igjen. 

Forskerne sier at dette ikke bare skyldes klimaendringer, men også naturlige årsaker har spilt en rolle. Det er nemlig variasjonen i hvor mye vann som strømmer inn i Barentshavet som gjør at temperaturen endrer seg. 

- Vi tror på global oppvarming, men endringene er svært store, og det kan ikke bare forklares med global oppvarming. Det kan hende endringene er så store som de er på grunn av den globale oppvarmingen, sier forsker Lars Henrik Smedsrud. 

Forskerne tror at vi nå beveger oss inn i en periode der mindre vann kommer til å strømme inn i Barentshavet. Det vil bety kaldere vann, og dermed mer is. 

Selv om forskerne sier at vi trolig inntar en kaldere periode, så forteller de at Barentshavet kan komme til å være helt isfri om ikke så alt for mange år, faktisk i år 2050. 

- Allerede nå er isen halvert i forhold til situasjonen i 1979, da var det 400 000 kvadratkilomenter med is i Barentshavet. I 1866 var det enda mer is, da strakk islaget seg nesten helt til Finmark. Nå er situasjonen mye verre, i mars 2006 var det bare 200 000 kvadratkilometer med is igjen, og isen har krympet enda mer siden da, sier Smedsrud. (forskning.no/GS)

Powered by Labrador CMS