Den nye offisielle verdensrekorden for bølgehøyde er fra havet vest for Hebridene, utenfor Skottland. (Foto: irabel8 / Shutterstock / NTB scanpix)

Rekordhøye bølger målt utenfor Skottland

De høyeste bølgene vi hittil har målt med bøye er registrert utenfor Skottland. Bølgene var like høye som en seks etasjes bygning.

Bølgene det er snakk om rullet over en målebøye som flyter i havet vest for Hebridene i Skottland den 4. februar i 2013. Det opplyser Verdens meteorologiorganisasjon (WMO)

WMO har utsatt å slippe nyheten om bølgene, i påvente av dommen fra organisasjonens egen ekspertkommisjon på hva som er meteorologiske ekstremhendelser.

– Dette er første gangen det er registrert bølger på 19 meter. Det er en oppsiktsvekkende rekord, sier Wenjian Zhang, nestleder i WMO.

Gjennomsnitt av flere bølger

Det er verdt å merke seg er at det her er snakk om det meteorologene kaller «signifikant bølgehøyde». Dette er gjennomsnittet av høyden på til sammen 15-20 bølger som følger etter hverandre i løpet en periode på for eksempel ti minutter.

Det er rapportert om monsterbølger på opp mot 30 meter.

En slags «offisiell» verdensrekord for enkeltbølger er bølgen som traff Draupner-plattformen i Nordsjøen nyttårsnatten til 1. januar 1995. Den ble mål til 25,6 meter. 

Men en enkeltbølge kan ikke måles nøyaktig, ifølge bølge-ekspertene. Derfor teller de ikke når det skal noteres verdensrekord. Da duger bare en serie med høye bølger etter hverandre.

Høyden på bølger måles som avstanden fra toppen av en bølge til bunnen på den neste.

Høyest bølger i Nord-Atlanteren

Nord-Atlanteren er kjent for de aller største bølgene i verdenshavene. Bølgene er stort sett høyere her enn på sørlige breddegrader.

Forrige offisielle WMO-rekord ble også registrert i det samme området. Det var i desember 2007 og bølgene var den gangen på 18,3 meter.

Rekordbølgene ble denne gangen registrert etter at en svært kraftig kaldfront hadde passert det samme området i Nord-Atlanteren. (Foto: (Bilde: WMO))

Automatiske målebøyer spiller en viktig rolle i arbeidet med å registrere bølger, vind og temperaturer i verdenshavene. Moderne satellitter har ikke kunnet erstatte alt disse bøyene gjør, heter det i en pressemelding fra WMO om verdensrekordbølgene.

De 19 meter høye bølgene har nå fått plass i WMO sitt offisielle arkiv over meteorologiske verdensrekorder.

Høye bølger i bølgeforskningen

Ifølge nettstedet MagicSeaweed er ikke alle enige i målemetodene som brukes for å måle høye bølger. Blant annet blir det blant annet påpekt at maksimum bølgehøyde kan være dobbelt så høy som signifikant bølgehøyde. 

Dette er altså et felt hvor bølgene kan gå høyt.

Powered by Labrador CMS