Annonse

Havforskere får kalke mot kråkeboller

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ett år etter at Miljødirektoratet stanset prosjektet, får nå forskere likevel teste ut kalkbehandling mot kråkeboller i stor skala.

Havforskningsinstituttet har nå fått lov til å bruke 200 tonn brent kalk for å ta knekken på kråkebollene på tre lokaliteter i Porsangerfjorden. Kråkebollene som nå dominerer bunnen, har beitet ned tareskogen. Et pilotforsøk i 2009 med 2 tonn kalk viste at ny tareskog vokser fram på under et år etter at kråkebollene er fjernet med kalk. Men det er først nå at Miljødirektoratet er villig til å teste ut metoden i stor skala.

Motstanden fra Miljødirektoratet var først begrunnet i at kalken er sterkt etsende, og direktoratet fryktet virkningene på andre arter. Dette ble sterkt imøtegått av Havforskningsinstituttet, som viste til annen forskning som dokumenterte en overlevelse på 98 prosent for andre arter. (©NTB)

I tillatelsen som ble gitt torsdag skriver Miljødirektoratet at de fortsatt er skeptiske til tiltak som «fjerner en art fra sitt naturlige miljø før man vet årsaken til miljøproblemet den forårsaker». Nå vil direktoratet se virkningene av dette forsøket.

– I denne saken har vi også lagt vekt på at dette er et forsøk som kan bidra til større forståelse for ett av våre viktigste kystøkosystemer. Da kunne vi godta et forskningsprosjekt med utslipp av en begrenset mengde brent kalk til et avgrenset område, sier seksjonsleder Anne Sundbye i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS