En ny studie tegner ikke godt for verdens korallrev, som er avgjørende for en firedel av alt liv i havet og som dermed gir levebrød til over en halv milliard mennesker.

Korallrev kan dø ut i en varmere verden

Korallrev, som er avgjørende for en firedel av alt liv i havet, vil trolig dø ut selv om den globale oppvarmingen holdes under 1,5 grader, tror forskere.

Over 99 prosent av verdens korallrev vil dø som følge av de stadig hyppigere marine hetebølgene som kan forventes dersom den globale oppvarmingen i gjennomsnitt blir på 1,5 grader over førindustrielt nivå, ifølge en studie gjengitt i tidsskriftet PLOS Climate.

Dersom den globale oppvarmingen blir på 2 grader, vil alle korallrev dø ut, ifølge studien.

– Den brutale sannheten er at det ikke finnes noen trygg grense for oppvarming når det gjelder korallrev, sier Adele Dixon ved universitetet i Leeds, som har ledet arbeidet med studien.

– 1,5 grader er fortsatt for mye for økosystemene i frontlinjen av klimaendringene, sier hun.

FNs klimapanel (IPCC) konkluderte i august med at den globale oppvarmingen alt i 2030 kan komme til å passere 1,5 grader.

I 2018 anslo IPCC at mellom 70 og 90 prosent av verdens korallrev kan gå tapt dersom den globale oppvarmingen blir på 1,5 grader, mens 99 prosent kan dø ut dersom den blir på 2 grader.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS