Grønlandsisen vokser

De indre områdene av Grønlandsisen vokser, heter det i en rapport fra en forskergruppe ledet av professor Ola M. Johannessen. Veksten er beregnet til 6 centimeter per år i perioden 1992-2003.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Funnene ble publisert torsdag i Science Express, som presenterer utvalgte artikler før de blir publisert i det anerkjente tidsskriftet Science, heter det i en pressemelding fra forskningssenteret NERSC i Bergen.

Hensikten med å studere Grønlandsisen er knyttet til globale klimaendringer. Om isen smelter, vil det få store konsekvenser.

En fullstendig nedsmelting vil føre til at det globale havnivået øker med sju meter. Det er imidlertid langt fram før dette vil skje. Forskerne opererer i et tusenårsperspektiv.

Det finnes bevis for smelting av Grønlandsisen langs kantene ved kysten de siste årene. I tillegg er det indikasjoner på at de store isbreene langs kysten har rykket kraftig fram mot havet, muligens som en konsekvens av endret klima.

Endringene av de indre områdene er mindre kjent. Amerikanske undersøkelser har vist at de høyereliggende deler av isen er i balanse. Nå mener Johannessen og hans forskergruppe ved Nansensenteret for Miljø og Fjernmåling å ha funnet ut at isen vokser.

Grunnlaget for resultatet er dataserier av satellittbaserte målinger av høyden på Grønlandsisen.

Forskerne fant generelt vekst over det meste av de høyereliggende områdene. De midlere resultatene indikerer en netto økning på 6,4 centimeter per år i de store indre områdene over 1 500 meter.

Under 1 500 meter er endringen på minus to centimeter per år, noe som er i samsvar med tidligere påvist nedgang langs ytterkanten av isdekket.

- Disse nye resultatene, vekst i de store indre områdene av Grønland, er bemerkelsesverdige fordi de motsier tidligere rapporter fra amerikanske forskere, sier Johannessen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS