Annonse

God EU-integrasjon i steinalderen

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Spanske forskere har hentet ut DNA fra to 7000 år gamle, godt bevarte skjeletter funnet i et hulesystem i det nordvestlige Spania.

Disse menneskene levde i en jeger- og sankerkultur som eksisterte før jordbruket slo rot i denne delen av Europa.

Forskerne har studert både ordinært DNA og mitokondrielt DNA og finner overraskende stor genlikhet med jeger- og sankerfolk fra områder så langt unna som Polen, Litauen, Tyskland og Storbritannia.

Det tolkes som bevis på at jegerfolk i denne perioden ikke levde isolert, men tvert i mot hadde stor mobilitet og mye kontakt med andre grupper av jegerfolk over hele det europeiske kontinentet.

Kritiske røster sier imidlertid til Science NOW at man ikke bør trekke for omfattende konklusjoner fra et lite antall DNA-prøver.

Et annet funn i studien var mangelen på genetisk kontinuitet mellom de to jeger- og sankermenneskene og dagens spanske befolkning. Det støtter teorien om omfattende utskiftning av arvematerialet i den europeiske befolkingen da jordbruket kom mot slutten av steinalderen.

Studien skal være første gang man har greid å hente et mitokondrielt menneskegenom fra perioden kjent som mesolittikum. (forskning.no/ar)

Powered by Labrador CMS