Gla'nytt for tidsreisende (og oss andre)

Så var det disse tidsreisene igjen, da. Er det mulig å kare seg tilbake mot tidsstrømmen eller er vi pent plantet i vårt eget øyeblikk? Siste argument er at vi fint kan reise i tid, men vi får ikke gjort stort når vi er fremme.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kan være mulig å reise tilbake i tida via spesielle folder i tid og rom, mener amerikanske og østerrikske forskere.

Det imidlertid ingen fare for at fomlete tidsturister skal skape problemer for framtida. Kvantefysikkens lover sier nemlig at surrehuene ikke får gjøre noe som forandrer historien.

Paradokser

Reiser i tida er en fascinerend tanke, og avansert fysikk har slett ikke utelukket muligheten. Problemet er bare at eventuelle utflukter skaper all verdens ubehagelige paradokser.

Hvis du slår deg løs i en annen tid enn din egen, kan du nemlig komme til å forandre parameterne, slik at verden aldri blir den samme igjen.

Hva om du overtalte mora til Hitler til å bruke kondom? Eller narret en ung Shakespeare til å bli konditor? Ville da alle minner om krigen og store deler av engelskpensum være forduftet når du kom tilbake? Og hva ville skjedd om du drepte din egen far, før han møtte din mor?

Fantasi? Eller?

Siden det ikke finnes noen kjente tilfeller av mistenkelige endringer i historien, konkluderer mange med at tidsreiser er rein fantasi.

Men nå har professor Dan Greenberger fra City University i New York og Karl Svozil fra Vienna University of Technology regnet ut en ny løsning som gjør utfluktene mulig igjen.

De har nemlig funnet en kvantefysisk mekanisme som gjør at du ikke får forandre noe, selv om du er på besøk.

Forskjell på fram og tilbake

"Venner blir ikke plutselig bare borte fra barndomsfotografiene."

Skal du først reise i tid, gjør du det antageligvis kvantemekanisk, argumenterer forskerne.

Og i følge kvantemekanikken, ser det rett og slett ut til å være ulike regler for fortid og framtid. Framtida er ennå ubestemt og har ei rekke mulige forløp. Framover eksisterer det altså bare sannsynligheter for at noe skal skje.

Når noe har skjedd, er saken derimot en annen. Da er én av mulighetene valgt, og historien kan ikke forandres. Så altså: beveger du deg bakover, er verden entydig og bestemt, reiser du framover, er mye mulig.

- I følge vår modell vil du bare kunne oppleve de alternativene som stemmer overens med den verdenen du forlot. Dette er en komplett forklaring på det klassiske paradokset, konkluderer forskerne, som for øvrig innrømmer at en annen fullverdig forklaring kan være at tidsreiser rett og slett er umulig.

Men altså; inntil nye argumenter kommer på banen, ser det ut til at reiser tilbake i tida igjen kan være mulig. I teorien, da.

Praksisen sliter vi litt med fremdeles.

Lenker:

D. M. Greenberger & K. Svozil: Quantum Theory Looks at Time Travel
BBC: New model ‘permits time travel’
New Scientist: No paradox for time travellers

Powered by Labrador CMS