Mange hus kollapset etter det store jordskjelvet i Nepal i vår. Dette bildet er fra byen Bhaktapur i Nepal. (Foto: Navesh Chitrakar/Reuters)

Fortsatt store spenninger i bakken under Nepal

Jordskjelvet i april i år forplantet seg under bakken med en hastighet på 2,8 kilometer i sekundet.

Den 25. april i år opplevde Nepal en gigantisk naturkatastrofe. Ghorka-skjelvet hadde en styrke på 7,8 og drepte mer enn 9000 mennesker i det svært fattige fjellandet. Skjelvet utløste også snøskred på toppen av Mount Everest.

En internasjonal forskergruppe har nå brukt seismiske undersøkelser og satellittbilder fra området til å prøve å rekonstruere skjelvet i april.

De mener at det fortsatt store spenninger i forkastningen som går gjennom landet. Spenningene kan føre til nye, store jordskjelv.

Jordskjelvområde

Main Himalayan Thrust (MHT) er en lang forkastning som går gjennom Nepal. Langs denne linjen er det enorme krefter som bygger seg opp.

Den indiske kontinentalplaten beveger seg nordover og dyttes under den eurasiske platen. I dette området kan det bli store jordskjelv. Platene er i bevegelse, og den indiske platen ligger og presser mot den andre platen.

Det røde området viser den indiske kontinentalplaten. Den presser mot den Eurasiske platen i nord. (Foto: (Illustrasjon: Alataristarion/CC BY-SA 4.0))

De blir låst mot hverandre på grunn av friksjon, men spenningene bygger seg opp, og på et eller annet tidspunkt gir en av platene etter.

Da slippes kreftene løs fra de enorme steinmassene og jordskjelvet er i gang.

MHT-forkastningen har vært låst en god stund, og energien i bakken har kunnet bygge seg opp. Det har ikke vært et stort jordskjelv i dette området siden 1505. Det jordskjelvet ødela store deler av sør-Tibet og hadde sannsynligvis en styrke på 8,5.

Men i april smalt det. Ghorka-skjelvet begynte nordvest for hovedstaden Katmandu, skriver forskerne i Nature Geoscience. Forskerne har også publisert en rapport om jordskjelvet i Science.

Ødelagte bygninger i Katmandu etter jordskjelvet i april i år. (Foto: Krish Dulal/CC BY-SA 3.0)


2,8 kilometer i sekundet

Platene begynte å gi etter på dette stedet, og sprekkdannelsen spredde seg i kjempehastighet mot øst. Sprekken åpnet seg med en fart på rundt 2,8 kilometer i sekundet, skriver forskerne.

Etter 140 kilometer stoppet det opp. Sprekkdannelsen skjedde under bakken, og den nådde aldri overflaten.

Den underjordiske sprekken gikk under Katmandu, hvor det bor over en million mennesker.

– Hvis jordskjelvet hadde åpnet overflaten hadde det nok vært mye verre, sier Jean Paul Ampuero i en pressemelding. Han er professor i geologi ved California Institute of Technology og har vært med på studien.

Forskerne sammenligner forkastningen med en glidelås som stoppet opp. Det er fortsatt store deler av forkastningen mot vest som er låst, hvor det fortsatt kan løses ut store skjelv.

De tror også at skjelvet har overført spenninger til andre jordskjelvutsatte områder rundt forkastningen. Dermed mener de at MHT-forkastningen bør nøye overvåkes for tegn etter nye jordskjelv.

Et nytt skjelv i området rundt Katmandu er mindre sannsynlig, tror forskerne.

Referanse:

J. Galetzka mfl: Slip pulse and resonance of Kathmandu basin during the 2015 Mw 7.8 Gorkha earthquake, Nepal imaged with geodesy. Science, august 2015. DOI: 10.1126/science.aac6383. Sammendrag.

Jean-Philippe Avouac mfl: Lower edge of locked Main Himalayan Thrust unzipped by the 2015 Gorkha earthquake. Nature Geoscience, august 2015. DOI: 10.1038/ngeo2518. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS