Genetisk betinget orgasme?

Kvinners evne til å oppnå orgasme kan være genetisk betinget, hevder britiske forskere. Sosiale og kulturelle faktorer er mindre viktige for den seksuelle utløsningen enn tidligere antatt, mener forskerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De har gransket seksuelle erfaringer blant 3 500 voksne kvinner som er eneggede tvillinger. Hvis begge tvillingene i slike par har samme problemer, mens de er mindre hyppige blant toeggede tvillinger, øker muligheten for at problemene skyldes genetiske forhold.

Ifølge undersøkelsen i fagtidsskriftet Biology Letters, som utgis av det britiske vitenskapsakademiet Royal Society, får 31 prosent av de eneggede tvillingene som deltok alltid eller som regel orgasme under samleie. 39 prosent får utløsning når de onanerer.

Blant toeggede tvillinger var de tilsvarende tallene bare ti og 17 prosent.

- Tallene tyder på at mellom en tredel og halvparten av ulikhetene i evnen til å få orgasme, kan forklares med genetiske forskjeller snarere enn med miljøforskjeller, sier prosjektleder Tim Spector.

Tidligere har det vært antatt at orgasmeproblemer blant kvinner kan skyldes en streng oppdragelse, religiøse skrupler eller mannlig undertrykkelse. I motsetning til menns problemer med ereksjon, har det vært forsket lite på kvinnenes manglende orgasmer.

(NTB)

Powered by Labrador CMS