I tidsperioden 22. juni til 22. juli i fjor slo det ned 22 500 ganger. På samme tid i år har det bare vært 5600 lynnedslag. (Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix)

Smart å vite når tordenværet herjer

Visste du at det er lurt å være våt når det lyner? Og hvorfor er det lurt å legge fra seg golfkølla? Her får du råd om hva du bør og ikke bør gjøre når Tor bestemmer seg for å slå med hammeren. 

Hvert år forårsaker lynnedslag skader for millioner. Tallet er økende fordi vi stadig skaffer oss mer elektronikk. 

På vegne av Statnett overvåker og registrerer Frank Dahlslett og Oddgeir Rokseth hvert år lynnedslag i hele landet. Tiltaket har fått navnet Lyn-i-dag-tjenesten. 

De kan opplyse at det fra 22. juni til 22. juli i fjor slo lynet ned 22 500 ganger. Til sammenligning har det vært bare 5600 lynnedslag i samme tidsperiode i år.      

– Generelt kan vi si at lynutladningen tar minste motstand vei mot jorden. Treffer den metalliske ledere, vil den følge den, sier Oddgeir Rokseth.

Dette kan for eksempel være strømledninger inn til hus. Ledninger ført i luft er spesielt eksponert. Da føres ladningen inn i huset via installasjonen. Men i byer hvor de fleste hus har strømtilførselen ført inn i huset via kabel som er gravd ned i bakken, er risikoen mindre.

Rokseth forteller at du bør holde seg unna metalliske føringer i huset, som strømledninger og vannledninger. Utendørs bør du passe deg for strømførende gjerder.

Fakta om lyn

Du kan måle avstanden til tordenværet med å telle sekunder mellom lysglimtet og smellet. Lyden beveger seg med 333 meter i sekunder. Er det tre sekunder mellom lysglimt og smell, befinner altså tordenværet seg én kilometer unna.

Kulelyn er ikke vitenskapelig dokumentert og har ikke latt seg gjenskape i laboratorier.

Et lynnedslag i en kraftledning kan gi overspenning i nettet en kilometer unna.

I 2012 fikk hver tredje nordmann ødelagt elektrisk utstyr som følge av lun og torden. Halvparten hadde fått ødelagt modemet.

Han har også følgende tolv råd til deg som vil være lynsmart:

Tolv råd

1. Ikke bad når det lyner. Når et lyn treffer vann, fordeles strøm på flere tusen ampere i vannet. Du bør heller ikke bade i badekar – et lynnedslag kan følge vannledningene i huset.

2. Bilen er et trygt sted fordi karosseriet vil fungere som et slags skjold mot lynnedslag. Et hus har delvis samme effekt. Betongbygg er bedre enn trehus.

3. Elektriske apparater kan bli skadet uten at lynet direkte slår ned hos deg, men nedslag i overordnet strømnett kan lage overspenninger og følge strømnettet inn til ditt hus. Derfor kan tv-en og andre elektriske apparater med fordel frakobles. Det er ikke farlig å se tv når det lyner, men elektronikken i fjernsynet er sårbar.

4. Velg mobil som jo er frakoblet lederen, framfor fasttelefon om du må ringe. Overspenning ved et lynnedslag kan følge elektriske ledninger og ende i røret.

5. Ikke søk ly under store trær. Det er større risiko at lynet slår ned i ting som rager i landskapet. Det er en fordel å være våt. Vannet vil nemlig gjøre at et lynnedslag følger fukten utenpå deg i stedet for å gå inn i kroppen, noe som vil redusere skadene.

6. Ligg unna åpne sletter – og legg ned golfkølla. En golfkølle i metall har litt større risiko for at lynet treffer.

7. Ikke bruk paraply. Den har samme effekt som golfkølla.

8. Ved å installere overspenningsvern unngår du at overspenning ødelegger elektrisk utstyr.

9. Trekk ut kontakter fra elektrisk utstyr som du er redd for.

10. Trekk også ut internettkabelen. Modem er svært sårbare for lynnedslag.

11. Fjelltur – hva gjør du? Søk ly om mulig, trekk ned til lavere liggende strøk, men det handler mest om flaks eller uflaks om du blir truffet.

12. I båt, hva gjør du? Om du kan komme deg til land, gjør du det. Om du er utpå havet, må du prøve å unngå å stikke deg ut. Hold ikke i masta, unngå å henge over rekka. Legg deg ned i båten eller gå ned i kabinen. Båter med mast kan være utsatte i tordenvær, og du vet ikke om lynavleder i toppen er en løsning. 

Powered by Labrador CMS