Annonse

Biologiske klokker forstyrres av byen

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Å bo i byen har stor innvirkning på den biologiske klokka til mennesker og dyr, ifølge en ny studie.

Forskerne målte døgnrytmen til urbane og landlige svarttroster i Sør-Tyskland. De fant at byfuglene våknet opp tidligere og hvilte mindre enn fuglene fra skogen.

Et antall voksne hanntroster ble fanget fra München og fra en nærliggende skog og utstyrt med en radiosender som overvåket deres daglige aktivitet i villmarken i 10 dager før de ble fanget igjen. De ble deretter holdt i lystette, lydisolerte kammer og deres døgnrytme ble målt under konstante forhold. Etter at testene ble utført ble fuglene sluppet tilbake i villmarken.

– Vi fant at døgnrytmen til de urbane fuglene i villmarken var meget forskjellig fra deres motparter fra skogen, forteller Barbara Helm fra Glasgow University til BBC.

– I gjennomstnitt begynte de sine daglige aktiviteter omtrent 30 minutter før soloppgang, mens skogsfuglene startet dagen sin da solen stod opp. Byfuglene endte dagen sin omtrent ni minutter senere, noe som betyr at de var aktive i 40 minutter mer hver dag.

Helm kommenterte også at i de konstante forholdene i laboratoriet var døgnrytmen til byfuglene tydelig endret.

Forskergruppen mener at forskningen støtter opp om en voksende konsensus over at byer har en dyp effekt på de indre klokkene til dyr og mennesker. (forskning.no/SPØ)

Powered by Labrador CMS