Smittet fugl funnet i Danmark

Det aggressive influensaviruset H5 er påvist i en vill fugl som er funnet på en strand ved Næstved, sør på Sjælland, opplyser danske myndigheter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ennå ikke klart om det dreier seg om det svært smittsomme H5N1-viruset, som eksperter frykter kan mutere og smitte fra menneske til menneske.

Fuglen som er smittet, er en musvåk. Den ble funnet på Svinø Strand ved Næstved, som regnes som Sør-Sjællands viktigste by.

Funnet er ikke uventet siden fugleinfluensa allerede er påvist både i Tyskland og Sverige. For snart fire uker siden ble viruset H5N1 konstatert i en musvåk ved Østersjøen på det tyske fastlandet.

- Ingen fare

En dansk professor ber folk om ikke å få panikk etter funnet på Sjælland. Det er ingen fare ved å kjøpe kyllinger på supermarkedet, opplyser professor i mikrobiologi Niels Høiby til dansk TV2.

Tidligere er det kun påvist mildere former for fugleinfluensa i Danmark, blant annet i 2003 da smitten ble funnet i en flokk ender.

Det danske familie- og forbruksdepartementet innkalte onsdag til pressekonferanse klokka 12, der funnstedet ble offentliggjort.

Stedet skal sperres av, og det skal opprettes en 3 kilometer bred beskyttelsessone, samt en ti kilometer bred overvåkingssone.

Både bønder med fjærfe og jegere må rette seg etter nye forholdsregler som skal hindre smitte, mens folk som bor i området, stort sett vil kunne leve som normalt.

Var ventet

Den døde fuglen ble funnet i et våtområde på Svinø Strand, et område som normalt trekker til seg mange trekkfugler.

- Derfor er vi ikke overrasket over at fuglen ble funnet nettopp der, sier beredskapssjef Per Christiansen i det danske mattilsynet. Det var en privatperson som oppdaget den døde musvåken.

Forbrukerminister Lars Barfoed sier at myndighetene i lang tid har vært forberedt på at denne situasjonen ville oppstå.

- Derfor er myndighetene godt forberedt, sier ministeren.

Svensk funn bekreftet

Onsdag ble det også endelig bekreftet på et laboratorium i London at det var H5N1-viruset som tok livet av to ville ender i Sverige i februar.

De første svenske analysene tydet på at endene var H5N1-smittet, men den endelige bekreftelsen kom fra EU-laboratoriet i London.

- EU-laboratoriet har nå bekreftet at det er H5N1-viruset, slik vi trodde, sa Berndt Klingeborn ved det svenske veterinærinstituttet.

De to endene ble funnet døde i Oskarshamn på den svenske sørøstkysten.

(NTB)

Powered by Labrador CMS