Katteeiere frykter fuglevirus

Engstelige katteeiere oppsøker nå dyreklinikkene i Trøndelag, etter at en katt i Tyskland fikk fugleinfluensa.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er kjent fra før at katter kan bli smittet av fugleinfluensa, og deretter smitte andre katter. Tirsdag kom meldingen om at det er påvist fugleinfluensa av typen H5N1 hos en katt på øya Rügen i Tyskland. Dyreklinikker her hjemme har i flere dager blitt oppsøkt av bekymrede dyreeiere.

- Vi får daglige henvendelser som viser at folk er engstelige, sier veterinær Lars Strømmen, som er daglig leder ved Trøndelag Dyreklinikk i Trondheim, til Adresseavisen.

Strømmen innrømmer at han ikke vet hva han skal svare dyreeierne. Men han mener det er urealistisk å holde kattene innendørs.

Veterinær Jon Snøfugl ved Heimdal Dyreklinikk har også blitt oppsøkt av engstelige katteeiere.

- Det er folk som ringer og gir uttrykk for en viss engstelse. De er bekymret, sier han.

Snøfugl synes det er for drastisk å holde kattene innendørs. I et tenkt tilfelle der katten har kommet med en død fugl, for deretter å sleike småbarn i ansiktet, svarer han:

- I utgangspunktet er dette en fuglesykdom, og det forklarer vi. Men det er klart vi legger vekt på å forklare at en må unngå slike situasjoner der folk blir sleiket i ansiktet av katten, sier Snøfugl.

Dersom katten bringer inn døde fugler, bør disse kastes på vanlig måte i søpla. Men bruk et papirhåndkle, plastpose eller lignende når du håndterer den døde fuglen, anbefaler Veterinærinstituttet.

Videre er det en generell forholdsregel at man alltid vasker hendene godt etter kontakt med katteavføring eller spytt fra katter.

(NTB)

Powered by Labrador CMS