Fuglevirus sprer seg i Sverige

Fugleinfluensaen har spredd seg i Sverige. Onsdag ble det konstatert at fugler i Karlskrona og i Oxelösund er smittet av en aggressiv variant av viruset H5.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jordbruksverket har innført beskyttelses- og overvåkingstiltak i de to områdene der fuglene ble funnet, men toner ned risikoen. Landbruksminister Ann-Christin Nykvist peker på at funnene ikke var uventet.

- Jeg bagatelliserer ikke, men vil ikke male fram noe skrekkscenario som ikke fins, sier hun.

Totalt ti fugler er til nå bekreftet smittet av en aggressiv form for H5 i Sverige, det vil si en form for influensa som kan være dødelig for fugler. To av disse, som ble funnet ved Oskarshamn, er trolig smittet av den fryktede varianten H5N1, som også kan ramme mennesker. Dette blir først bekreftet mot slutten av uken.

Onsdag ble søkelyset først rettet mot Karlskrona. En bergand som ble funnet mellom isflakene i en badevik viste seg å være smittet av en aggressiv variant av H5. Senere på dagen ble det klart at også tre døde toppender som ble funnet i Oxelösund, hadde viruset.

Myndighetene valgte ikke å sperre av området i Karlskrona der den døde berganden ble funnet. Området ligger midt i byen, og myndighetene vil ikke innskrenke folk ferdsel.

Det blir heller ingen intensiv leting etter døde fugler her, slik man gjorde etter funnet av de første smittede fuglene i Oskarshamn.

I Oxelösund var det lite panikk å spore blant befolkningen. Politipatruljer voktet et 10 000 kvadratmeter stort skogsområde, der en av de smittede fuglene ble funnet.

Myndighetene er nå mest bekymret for at viruset skal nå fjærfebesetninger, og Jordbruksverket advarer hønseeiere.

- De som har tamfjærfe skal registrere seg hos lensmyndighetene, påpekte Thomas Svensson hos Jordbruksverket.

Informasjonssjefen ved veterinærinstituttet i Uppsala opplyser at man må regne med flere tilfeller av aggressive former for fugleinfluensa, også i andre deler av landet.

- Vi kan forvente en topp på smitten i løpet av en fjortendagersperiode når trekkfuglene kommer opp fra sørvest, sier Olov Andersson. H5N1 ble første gang påvist i Europa i oktober i fjor.

Dyrleger på den tyske øya Rügen har funnet to nye katter som er smittet av fugleinfluensa. Tysklands landbruksminister Horst Seehofer sier han tror mennesker kan være i fare, men advarer mot panikk.

De to kattene ble funnet tirsdag kveld, meldte tyske og danske medier onsdag morgen. Dermed er det fryktede viruset konstatert ved tre katter og 133 ville fugler på Rügen, som ligger lengst sørvest i Østersjøen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS