Fugleinfluensa mot vest

Den asiatiske fugleinfluensaen som også rammer mennesker brer seg vestover. Seks regioner i Russland er nå rammet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske myndigheter mener meldingene gir liten grunn til bekymring, og at det uansett ikke er mye å gjøre bortsett fra å overvåke situasjonen. Danske myndigheter inntar samme holdning.

Tirsdag informerte det russiske krisedepartementet om at fugleviruset som hadde drept 497 fugler de siste 24 timer i Tsjeljabinsk-området var av typen H5N1. Viruset er av samme type som har krevd flere titall menneskeliv i Asia. Mange millioner oppdrettsfugl er døde av viruset i flere asiatiske land.

Tsjeljabinsk-området er den sjette, muligens sjuende, regionen i Russland som er rammet av viruset siden midten av juli.

Samtidig som viruset er identifisert flere steder i Russland kommer advarslene om at trekkfugler kan spre viruset videre til Europa. Den fremstående russiske epidemiologen Gennadij Onisjtsjenko har i et brev til regionale myndigheter gjort oppmerksom på faren.

- En analyse av trekkruter for fugler viser at H5N1-viruset høsten 2005 kan spre seg fra det vestlige Sibir til Kaspihavet og Svartehavet, skriver han i brevet som også er gjengitt på internettsidene til de statlige forbrukermyndighetene i Russland. Neppe farligere

Forsker Olav Hungnes ved Folkehelseinstituttet leder influensaovervåkingen på virussiden i Norge. Han sier til NTB at det er lite sannsynlig at fugl i de russiske områdene som nå er rammet skal trekke til Norge. Men han holder muligheten åpen for at de kan trekke lenger sør, og på den måten introdusere viruset til Europa og etter hvert til Norge.

(NTB)

Powered by Labrador CMS