Influensa blant trekkfugler skaper frykt

I Kina har tusenvis av ville gjess dødd i et digert utbrudd av fugleinfluensa. Snart flyr de gjenlevende av gårde til vinterkvarter på andre deler av kloden, og forskerne frykter at virusene kan følge med helt til Europa og Australia.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved Qinghai Lake i Vest-Kina har forskerne blitt vitne til en tragedie. Sent i april dukket de første tegnene på et utbrudd av fugleinfluensa opp, i en flokk med indisk gås som hadde sommerkvarter i området.

Den 1. juli nådde dødstallene opp i 6 000 fugl, melder New Scientist.

Sykdommen har vist seg å skyldes et H5N1-virus, som minner sterkt om typen som tidligere smittet over på mennesker i Thailand og Vietnam, sier forskere fra Chinese Academy of Sciences.

Forskerne er ikke sikre på om varianten fra Qinghai Lake kan hoppe over på mennesker. Men skulle viruset først gjøre spranget, kan konsekvensene være alvorlige.

Viruset har nemlig en mutasjon som er forbundet med økt dødelighet hos pattedyr, og et forsøk har vist at smittede mus dør innen få dager.

I tillegg er sjansene for spredning kanskje ekstra store denne gangen. Gjessene er nemlig trekkfugler, som kan tilbakelegge over 1500 kilometer i løpet av en eneste dag.

Kan bli pandemi

Qinghai Lake er sommerleir for titusenvis av trekkfugler, skriver New Scientist. Men i midten av august kommer de overlevende til å starte på turen hjem til vinterkvarterene, som godt kan ligge i Europa, Australia eller Canada.

- Det vil utvide den geografiske spredningen av H5N1 enormt, skriver forskerne i Nature.

Dette kan skape seriøse problemer for alle som driver med fugleoppdrett.

- Tidligere erfaring viser at det er omtrent umulig å få kontroll, dersom viruset først har slått seg til i en flokk, skriver forskerne.

Og kommer H5N1 hit, er det ikke bare bøndene som har noe å frykte. I verste fall kan viruset utvikle seg slik at det hopper over til mennesker, og til og med smitter mellom folk.

En pandemi kan ta livet av mennesker over hele verden, og Verdens Helseorganisasjon (WHO) ber i disse dager om mer penger for å bekjempe spredningen av farlig fugleinfluensa.

Vil ha 150 millioner dollar

WHO tror det trengs rundt 150 millioner dollar for å bekjempe spredningen av fugleinfluensa, og takle eventuelle pandemier. Og det kommer i tillegg til de 100 millioner dollar FN-ekspertene mener det vil koste å bekjempe influensaen hos dyr det neste tiåret.

Midlene vil gå til et omfattende vaksinasjonsprogram, i tillegg til å forbedre laboratorier og utdanne mer personell.

Et giverlandsmøte vil bli arrangert med det første, sier Shigeru Omi, WHOs regiondirektør for stillehavsområdene. Han var en av deltagerne på en tredagers internasjonal konferanse, hvor temaet var å hindre spredningen av H5N1-viruset.

Men hittil går ting en smule tregt. Giverlandene har bare lovet ti av de 150 millionene dollar, sier WHO-rådgiver Hitoshi Oshitani i følge NTB.

Referanse:

H. Chen, G. J. D. Smith, S. Y. Zhang, K. Qin, J. Wang, K. S. Li, R. G. Webster, J. S. M. Peiris, Y. Guan, H5N1 virus outbreak in migratory waterfowl, Nature, 07 July 2005 (Vol. 436, No. 7047)

Lenker:

New Scientist: Bird flu may soon land in Europe and Australia
BBC: Avian flu moves among wild geese

Powered by Labrador CMS