Skumlere influensavirus

Noen varianter av fugleinfluensavirus har utviklet egenskaper som minner stadig mer om virusene bak de store pandemiene i 1918, 1957 og 1968.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fugleinfluensa er en dyresykdom som kan overføres til mennesker i sjeldne tilfeller.

Den største helsemessige bekymringen i forbindelse med fugleinfluensa, er at viruset skal smitte til mennesker, og bli tilpasset mennesket som vert.

Noen typer av disse virusene nærmer seg stadig mer de egenskapene de trenger for å forårsake en pandemi hos mennesker.

Kan gi store sykdomsutbrudd

Ordet pandemi brukes om sykdommer som rammer svært mange mennesker, og som brer seg over et veldig stort geografisk område – for eksempel flere verdensdeler.

Fulgeinfluensavirus innen undertypene H5 og H7 oppfattes derfor som en stor trussel mot folkehelsa.

Siden 2004 har for eksempel smittsomme H5N1-virus resultert i mer enn 380 tilfeller av laboratoriebekreftet smitte hos mennesker – i 14 ulike land.

Fugleinfluensa smitter imidlertid sjelden fra menneske til menneske - foreløpig. Slike virus er likevel eksperter på mutasjoner, så dette kan forandre seg.

Evne til å binde seg

Forskerne bak den nye studien har undersøkt forskjellige undertyper virus, og evnen de har til å binde seg til sukkermolekylene som finnes på utsiden av celler fra ilder.

De undersøkte sukkertyper som influensavirus også vil kunne binde seg til på menneskeceller.

Resultatene viser at noen få virus av typen H7, som har forårsaket mindre, ikke-smittsomme infeksjoner hos folk i Nord-Amerika mellom 2002 og 2004, har økt sin evne til å feste seg på sukker som finnes på celler vi har i luftrøret.

Fra ilder til ilder

En type av H7N2-viruset ble isolert fra en mann i New York i 2003. Dette var en lite smittsom type fugleinfluensa.

Forskerne bak den nye undersøkelsen forklarer imidlertid at viruset nå var i stand til å formere seg i ilderes luftrør, og at det kunne smitte fra ilder til ilder ved direkte kontakt.

Dermed antyder de at dersom utviklingen fortsetter, kan viruset være i ferd med å utvikle seg mot de samme kraftige sukkerbindende egenskapene til de tre verdensomspennende pandemiene på 1900-tallet.

Forskerne anbefaler streng overvåkning av fugleinfluensavirus, og videre offentlig og privat forberedelse på en mulig influensapandemi.

Referanse:

Jessica A. Belser, Ola Blixt, Li-Mei Chen, Claudia Pappas, Taronna R. Maines, Neal Van Hoeven, Ruben Donis, Julia Busch, Ryan McBride og James C. Paulson, et al.; Contemporary North American Influenza H7 viruses possess human receptor specificity: implications for virus transmissibility; PNAS; 26. Mai 2008; doi: 10.1073/pnas.0801259105.

 

Powered by Labrador CMS