Klokken som viser tid på en ny måte

Hvor lenge føles et minutt? Og føles noen minutter lengre enn andre? The Chronophage er en av to klokker i verden som viser relativ tid. Oppfinneren er inspirert av tanken om at alle opplever tiden forskjellig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye klokken skal få tilskueren til å tenke gjennom hvor relativ tiden egentlig er. (Foto: Leon Neal/Afp)

Den spesielle klokken viser tiden på en helt ny måte. Noen minutter raser av gårde, andre er langdryge, noen forsvinner mens det virker som om andre står helt stille. Hvert femte minutt korrigerer klokken seg selv og den ”riktige” tiden kommer til syne.

Oppfinneren Dr John C. Taylor ville lagen en ny måte å vise tid på. Han mener tid er relativt. (Foto: Leon Neal/Afp)

- Oppfattelsen av hvor langt tid ett minutt tar varierer fra person til person, og er avhengig av omstendighetene. Man blir mer oppmerksom på at tiden ikke er på din side når man blir eldre. Da oppdager man at hvert minutt som går er forsvunnet for alltid. Denne klokken viser dette grafisk da den ubønnhørlig fortærer hvert eneste minutt, sie mannen bak klokken Dr John C. Taylor til All in London.

Tok to år å lage

Taylor er en britisk oppfinner med mer enn 150 patenter, de fleste er nyvinninger innen elektriske apparater. En termostat for kjeler som gjør at kjelen slukker automatisk ved riktig temperatur er den mest kjente oppfinnelsen hans.

The Chronophage, som betyr tidsspiser på gresk, viser både timer og sekunder, men den har ingen visere. Den angir tiden med lysende felt. Klokken er mekanisk og holdes i gang av et stort gresshoppelignende dyr på toppen av urskiven.

Klokken er laget av en gullplate, rustfritt stål og elektromekaniske komponenter. Over hundre personer har vært involvert i byggingen, blant andre kunstnere, ingeniører, vitenskapsfolk og gullsmeder. Det har tatt over to år å få den ferdig.

- Tid er relativt

The Chronophage har en søsterklokke, The Corpus Clock, som er utstilt på University of Cambridge, også den viser relativ tid.

- Jeg ville lage en ny måte å vise tid på. Tid er relativt. Albert Einstein sa at å sitte en time ved siden av en vakker kvinne på en benk i parken føles som ett minutt, men å sitte ett minutt på en varm komfyr føles som en time.

Den nye klokken er en hyllest til urmakeren John Harrison som levde på 1700-tallet. (Bilde: P.L. Tassaert/Thomas King)

Taylor har hele sitt liv hatt stor fascinasjon for tid. Han har ifølge All in London en av de viktigste private samlingene av klokker i verden, han har også vært kurator på store utstillinger om 17- og 1800-tallets tidslære.

Den nye klokken er en hyllest til urmakeren John Harrison som levde på 1700-tallet. The Chronophage er direkte inspirert av Harrisons Grasshopper escapement. En gresshoppelignende figur holder også her urverket i gang ved hjelp av en pendel.

- Dette er en mulighet til å se hvordan en moderne oppfinner har blitt inspirert av fortiden, sier Dr Susan Mossmann, kurator ved Science Museum i London hvor den spesielle klokken kan ses frem til oktober i år.
 

Powered by Labrador CMS