Annonse

Fremragende torskeforsker

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I konkurranse med forskere fra alle fagområder har Marit Seppola blitt tildelt midler over Forskningsrådets ordning for yngre fremragende forskere.

Francisella er en relativt ny fiskesykdom i Norge, og utgjør en stor trussel mot torskeoppdrett. Sykdommen er vanligst i Sør-Norge om sommeren, når temperaturen stiger i havet. Torsk med fransiscella får hvite knuter på indre organer, og dør etter en tid.

- I prosjektet skal vi studere grunnleggende egenskaper ved bakterien francisella, forteller Nofima-forsker Marit Seppola.
- Vi skal infisere torskecellen og se hvordan torskens immunforsvar blir påvirket. Er enkelte deler av immunforsvaret viktigere enn andre? Kan vi finne noe i immunforsvaret som kan forhindre infeksjon? Vi skal også sette immunforsvaret ut av spill og se hvordan bakterien fungerer da. Det vil gi en pekepinn på hva som er viktig for å bekjempe sykdommen, sier hun.

Forskningsrådets ordning for yngre fremragende forskere henvender seg til yngre forskere innenfor alle fagområder. Hovedkriteriet for utvelgelse er vitenskapelig kvalitet på høyt nivå i forhold til internasjonal standard. I utvelgelsen legges det også blant annet vekt på at det planlagte prosjektet er originalt og nyskapende, og at det innebærer internasjonalt samarbeid.

Bilde: Marit Seppola i laboratoriet (Fotograf: Frank Gregersen/Nofima)

Powered by Labrador CMS