Annonse

Fremmer felles marine interesser

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge er i høyeste grad med på å utforme EUs marine og maritime forskningspolitikk, ikke minst gjennom det strategiske organet Marine Board. Lars Horn, spesialrådgiver i Forskningsrådet, har de siste fire årene ledet Marine Board, et strategisk organ under European Science Foundation (ESF). Marine Board skal utvikle og koordinere marin forskning i Europa.

– De marine og maritime interessegruppene er svært godt organisert på et overnasjonalt plan i Europa. Norge bidrar sterkt med det, mener Horn.

Marine Board ble etablert i 1995. Dette organet oppsummerer kunnskapsstatus og definerer kunnskapshull innenfor marin forskning i Europa. Organet er en viktig påvirkningsagent overfor EUs rammeprogram for forskning. Fra Norge er det Forskningsrådet, Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen som er medlemmer. Hvert land har lov til å ha med tre medlemmer.

– Når Europakommisjonen utformer politikk og prioriteringer for marine forhold i Europa, er det blant annet basert på anbefalinger vi i Marine Board har kommet med, sier Horn.

Organisasjonen har europeiske forskningsråd, sentrale forskningsinstitutter og grupperinger av universiteter som medlemmer. 30 organisasjoner i 20 land er med. I grove trekk dreier det seg om de fleste land som har kyststripe.

Powered by Labrador CMS