Mange er misfornøyde med pensjonsreformen i Frankrike.

Pensjonsreformen i Frankrike skaper harde fronter

PODCAST: Reformen er skikkelig upopulær. Også fagbevegelsen er splittet.

Debatten rundt pensjonsreformen i Frankrike har nå vart i over et halvt år og skaper harde fronter i fransk politikk.

Tilhengerne av reformen insisterer på at det nåværende regimet ikke er levedyktig i lengden og må derfor endres. Et slikt system er i tillegg et resultat av historiske kompromisser mellom den franske regjeringen og partnerne i arbeidslivet, som ikke lenger tjener grunnleggende samfunnsinteresser.

Motstanderne av reformen hevder derimot at en så viktig reform ble igangsatt på feil premisser, med feil metode og uten reell ønske om dialog.

Man frykter også at den ikke vil komme folk flest til gode.

Fagforeningene er splittet

Hvis målet er bare å redusere omfanget av sosiale ytelser, vil den forverre sosiale ulikheter mellom lav- og høytlønnede, gamle og unge, menn og kvinner.

Fagforeninger er ikke mindre splittet i denne saken. Det står mellom såkalte reformvennlige som godtar grunntanken rundt reformen og mer konservative krefter som motsetter seg en dyptgående reform som kan innebære at franskmenn må jobbe lenger enn før.

For å presentere en så kompleks prosess har vi følt behovet for å lage en dobbeltepisode hvor reformen først belyses fra et høyreperspektiv, så fra et venstreperspektiv.

To episoder, to perspektiver

I første episode inviterer Kjerstin Aukrust og Franck Orban Mathilde Fasting, siviløkonom og idéhistoriker i stiftelsen Civita. Hun svarer på hvorfor hun mener reformen er nødvendig, og hvorfor hun håper president Macron klarer å gjennomføre den, til tross for mye motstand.

I andre episode er gjesten Roy Pedersen, tidligere leder i LO. Han svarer på hvorfor han er kritisk til reformen, og hvorfor han mener den vil svekke president Macron. Roy forklarer også forskjellen på norsk og fransk fagbevegelse.

Alle referanser som blir nevnt i disse to episodene finnes på Facebook-siden til Frankrike Forklart.

Pensjonsreformen - sett fra høyre, lytt til episoden her.

Pensjonsreformen - sett fra venstre, episoden finner du her.

Podcasten er også på Itunes og Spotify.

Eller sjekk ut profilsiden til Frankrike forklart. Der finner du også flere episoder.

Powered by Labrador CMS