Hvorfor satse på Frankrike?

PODCAST: I denne episoden av Frankrike Forklart får du høre statsråd Torbjørn Røe Isaksen snakke om det franske dannelsesidealet, som forblir viktig i den digitale alderen.

Hvorfor skulle man lære fransk? Dette spørsmålet var tema på et arrangement på Litteraturhuset i Oslo 23. august 2019. «Hvorfor satse på Frankrike? Nytten og gleden av å kunne fransk» tok opp hva som kan finnes av gode grunner til å bruke tid og krefter på å lære seg fransk.

Interessen for Frankrike i Norge har uten tvil økt fra og med presidentvalget i 2017.

Macrons lynvei til makten og utnevnelse til å bli Frankrikes yngste president noensinne, Frankrikes seier i fotball-VM i 2018, de gule vestenes krise med demonstrasjoner og voldsscener og pensjonsdebatten, gjorde folk mer nysgjerrige på Frankrike som land og kultur.

Viktig partner og reisemål

En slik interesse kommer ikke uten grunn, kontekst og historie. Frankrike har lenge vært en viktig handelspartner for Norge når det gjelder olje, gas og fisk. Mange nordmenn reiser til Frankrike for å studere eller for ferie. Fransk er ikke minst et globalt språk.

Sammen med engelsk er fransk alene om å finnes på alle kontinenter og er offisielt språk i 32 stater. 300 millioner mennesker har fransk som morsmål. De vil utgjøre en milliard før århundret er omme. Flertallet vil kommer fra det afrikanske kontinentet, hvor veksten er og forblir sterk.

Frankofile gjester

Hvordan oppleves da fransk språk og kultur i Norge og av nordmenn? Hvilken betydning kan det få for oppveksten? For studievalget? For karrieremuligheter? Og ikke minst for privatlivet?

Vi hentet inspirasjon, gode råd og morsomme historier fra gjester som enten lærte seg fransk og bruker det privat eller i jobbsammenheng og fra andre som kanskje ikke behersker det så godt, men som definitivt er frankofile og er opptatt av mangfoldet som den fransktalende verdenen kan by på.

I denne episoden av Frankrike Forklart får du høre statsråd Torbjørn Røe Isaksen snakke om det franske dannelsesidealet, som forblir viktig i den digitale alderen og om hvor viktig det er for norsk næringsliv at nordmenn kan flere språk enn engelsk.

Studenter burde skjønne at flere språk i tillegg til annen utdanning betyr at de blir mer attraktive på arbeidsmarkedet.

NRKs Hege Moe Eriksens forteller på sin side om sitt møte med det franske skolesystemet og om fordelen ved å kunne fransk som norsk utenriksjournalist. For henne er språk mer enn språk.

Språk former også hvordan man reflekterer og føler. Redaktør for oversatt skjønnlitteratur i Aschehoug Asbjørn Øverås snakker varmt om mangfoldet fransktalende litteratur kan by på. Han gir oss tips om hvilke nyere franskspråklige romaner det er verdt å få med seg.

Alle referanser til ukens episode – og det er mange! -, finnes på Frankrike Forklart-Facebook-side. Del 2 av denne episoden kommer neste uke.

Du finner episoden her.

Episoden finnes også på Itunes og Spotify.

Powered by Labrador CMS