Hør nyeste epsiode av podcasten Frankrike forklart.

Hvor viktig er årets kommunevalg i Frankrike?

PODCAST: Det er snart valg i Frankrike. Årets lokalvalg kan bli påvirket av EU-valget og det kommende presidentvalget.

15. og 22. mars er det kommunevalg i et Frankrike med bortimot 35 000 kommuner.

42 av dem har flere enn 100 000 innbyggere, mens 30 000 har færre enn 3500 innbyggere. Alle har sin egen politisk dynamikk

Velgerne stemmer på kommunerepresentanter, som så utnevner en ordfører. Partipolitiske merkelapper er mindre viktige og påvirkningskraften fra Paris teller i mindre grad enn det personlige forholdet til ordføreren og lokale temaer. Av den grunn blir det vanskelig å trekke landsdekkende konklusjoner av et slikt valg.

Men årets kommunevalg kan bli et unntak. Valget kommer under ett år etter et EU-valg som Marine le Pens høyrepopulistiske parti Nasjonal Samling vant. Det kommer også kun to år før et nytt presidentvalg i 2022, som trolig vil bli et returoppgjør mellom Emmanuel Macron og Marine le Pen.

Derfor er det viktig å se nærmere på hvordan det politiske landskapet ser ut i Frankrike før årets kommunevalg. Hva kan vi forvente oss av dette valget? Hvordan vil by og bygd stemme? Hvem blir vinnerne og taperne? Finnes fortsatt venstre- og høyresiden eller får man bekreftet overgangen til en ny todeling i fransk politikk mellom såkalte "globalister" og nasjonalister?

For å besvare disse spørsmålene har Kjerstin Aukrust og Franck Orban invitert Raino Malnes, professor i statsvitenskap ved UiO.

Alle referanser til ukens episode gjengis på Facebook-siden til Frankrike Forklart.

Lytt til episoden her.

Du finner den også på Itunes og Spotify.

Eller sjekk ut profilsiden til Frankrike forklart. Der finner du også flere episoder.

Powered by Labrador CMS