I tråd med president Macrons løfte skal hele Frankrike nå ut av dvaletilstanden. Litt mer er lov igjen, men mye er fortsatt forbudt.

Frankrike Forklart:
Portforbud i Frankrike - gjenåpning neste?

PODCAST: Endelig kommer den store dagen for franskmenn etter nesten to måneder med sanitær unntakstilstand og portforbud.

11. mai innledes en gradvis oppmykning av sikkerhetstiltakene. Unntakstilstanden vil vedvare i beste fall fram til 10. juli. Til tross for dystre spådommer klarte de aller fleste å følge helsepåbudene. Folk holdt seg inne nærmest døgnet rundt og gikk ut kun for å sikre seg det mest nødvendige, for maks én time om gangen og helst alene.

Det kostet en god porsjon desperasjon og mye frustrasjon. Men det var verdt det. 26 000 døde dessverre pga. koronaviruset. Halvparten kommer fra eldresentre rundt omkring i landet. Men portforbudet reddet tross alt også 60 000 menneskeliv.

Ut av dvale

I tråd med president Macrons løfte skal hele landet nå ut av dvaletilstanden. Litt mer er lov igjen, men mye er fortsatt forbudt. Og denne nye frihet er heller ikke gitt.

Opphevelsen av portforbudet er betinget. Øker smittetallene igjen, vil portforbudet strammes inn igjen der det er nødvendig. Det skaper en enorm forventning hos mange, et enormt press på myndighetene og stor usikkerhet om fremtiden.

Det er et slikt øyeblikk av glede og bekymring som ukens episode av Frankrike Forklart ville fange opp og gjengi til våre lyttere, som - for de aller fleste -, også er nordmenn som har vært så heldige ikke å oppleve en lignende grad av frihetsberøvelse.

Hvordan har portforbudet fortonet seg for franskmenn og hva synes de om tiltakene som de har måttet forholde seg til og om de nye som nå innføres?

Hvordan vurderer de måten deres myndigheter håndterer pandemien på? Hvorfor er regjeringen og president Macron mer upopulære i sitt eget land enn andre europeiske statsledere som har taklet krisen langt verre?

Hva har portforbudet gjort med franskmenn?

Nå går man tilbake til et liv som kjennes mer normalt ut igjen, uten å være helt det samme som før. Hva har portforbudet gjort med franskmenn? Har de blitt mer splittet eller mer sammensveiset? Hva har de fått av å oppleve denne krisen og hva har de tapt som et kollektiv? Og ikke minst: hva skjer når landet så smått gjenåpnes?

Alle håper på at marerittet er over. Noen frykter derimot en ny smittebølge. De færreste har tatt innover seg den økonomiske og sosiale krisen som trolig vil velte over landet etter sommeren. De orker rett og slett ikke tenke på det ennå..

For å forstå bedre hvordan portforbudet og den sanitære unntakstilstanden påvirker franskmennenes liv og hvordan de ser på fremtiden har vi med oss fra Paris frilansjournalist og forfatter Vibeke Knoop Rachline. Vibeke har bodd i Paris i en årrekke og har førstehåndskunnskaper om koronatiltakene.

Episoden ble tatt opp 5. mai. Alle referanser finnes på Facebook-siden til Frankrike Forklart.

Du finner episoden her.

Episoden finnes også på Itunes og Spotify.

Powered by Labrador CMS