En statue av Jeanne D'arc i Paris.

Hvem var Jeanne d’Arc?

PODCAST: Hun ble brent på bål for over 600 år siden etter å ha hjulpet den franske kongen. I dag er hun blitt et symbol på fransk nasjonalfølelse og kjærlighet for fedrelandet, særlig på høyresiden.

Fridtjof Nansen, Roald Amundsen og Otto Sverdrup ble brukt som nasjonale heltefigurer da Norge strebet etter å endelig få full selvstendighet. Ingen av dem var herskere, i ordets direkte forstand.

Norge var tross alt en fredelig nasjon som hadde levd i union med andre makter i flere hundre år. På en annen side kan man si at de hersket over naturelementene og gjorde Norge til en polar stormakt på denne tiden. De bidro til å styrke den nasjonale selvfølelsen og nasjonsbyggingen.

Frankrike tilhører en annen kulturtradisjon. Landets historie pendler mellom status som en kontinental stormakt til nærmest å bli utslettet fra europakartet ved flere anledninger.

Symbol på nasjonalfølelse

Blant nasjonale helter som skapte nasjonen Frankrike har Jeanne d’Arc en spesiell plass. Hun døde hun for over 600 år siden under Hundreårskrigen, etter å ha hjulpet den franske kongen å snu krigslykken til Frankrikes fordel.

Om podcasten

I podkasten Frankrike Forklart møter du førsteamanuensis i fransk litteratur og områdekunnskap Kjerstin Aukrust ved Universitetet i Oslo og førsteamanuensis i fransk kultur og samfunn Franck Orban ved Høgskolen i Østfold. De inviterer kompetente og frankofile gjester til samtale om temaer som er viktige for å forstå det som skjer i Frankrike i dag, og for å vite mer om landets historie, politikk og kultur. Du finner også podcasten på Itunes og Spotify, samt på Facebook, der alle referanser som gis i episodene blir lagt ut.

(Foto toppbildet: Tom Egil Jensen, Institutt for journalistikk)

For dette ble hun til slutt brent på bålet i Rouen etter å ha blitt dømt blant annet for kjetteri.

I dag betraktes hun som et symbol på fransk nasjonalfølelse og kjærlighet for fedrelandet, særlig på høyresiden. Hvem var egentlig Jeanne d’Arc? Hvilken historisk betydning har hun hatt for franskmenn gjennom århundrene, og hvordan har hun blitt brukt som symbol?

For å hjelpe oss med å forstå franskmennenes forhold til Jeanne d’Arc, er ukens gjest i Frankrike forklart professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo Christine Amadou.

Du finner episoden her.

Episoden finnes også på Itunes og Spotify.

Alle referanser som blir nevnt i denne episoden kan finnes på Facebook-siden til Frankrike forklart.

Powered by Labrador CMS