Lange flate ballær når'u kastær

Årets fotball-VM i Tyskland vil neppe bli husket for innkastene. Men ny innkastforskning viser i hvert fall at spillere bør tenke i de riktige vinklene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Skjønt man skal aldri si aldri, for fotballen er fortsatt rund. Og innkastet er etter hvert blitt et angrepsvåpen flere lag har lært seg å utnytte.

Så hvis en innkastsituasjon blir avgjørende for VM-finalen, får vi heller bite i oss påstanden i ingressen.

Men før vi eventuelt kommer så langt, skal det uansett handle om den delen av fotballen som foregår med hendene.

Forsker Nick Linthorne ved Brunel University i London beskriver nemlig at den beste vinkelen for innkastet er betraktelig lavere enn den teoretisk beste i fysikkens verden.

Den optimale vinkel: 30 grader

Med utgangspunkt i grunnleggende fysikk, kan man si at et enkelt prosjektil vil ferdes lengst gjennom lufta når det sendes av gårde i 45 graders vinkel.

Men i praksis blir det annerledes for innkastspesialister som Englands Gary Neville eller vår egen John Arne Riise.

Kroppens muskler i armer og rygg gjør at spillerne får bedre resultat med en lavere vinkel. Den optimale utgangsvinkelen for kastet ligger ifølge forsker Linthornes beregninger på 30 grader.

"Folk har neppe reist til fotball-VM for å se alle de fine innkastene, men utført på rett måte kan innkastet bli litt lengre. Nok til å gi scoring, kanskje?"

Meldingen til innkastspesialistene i VM er altså klar: Å kaste ballen i en høy og vakker bue er ikke noe sjakktrekk hvis målet er å kaste lengst mulig.

En flatere ballbane vil derimot gjøre susen. Hvis du i tillegg har nok muskelstyrke.

Linthorne har jobbet seg fram til sine konklusjoner sammen med studenten David Everett. De studerte både videoer av spillere, og benyttet dataverktøy som måler ballens hastighet og utgangsvinkler.

- Vinkelen vil selvsagt kunne variere noe siden spillere har ulik styrke, men for flesteparten vil beste vinkel være mellom 25 og 30 grader, sier han.

Maradonas raid i VM ‘86

Så får den neste måneden med fotball vise hvilken betydning innkastene får i dette mesterskapet.

Men det er vel først og fremst glitrende berøringer med beina vi higer etter å se - av typen Maradonas raid mot England i kvartfinalen i 1986.

Eller drama på nivå med da bønda fra nord tok lurven fra sambakongene.

Kjetil Rekdals avgjørende 2-1 straffescoring på Brasils keeper Taffarel i Marseille 23. juni 1998 trenger ingen ytterligere beskrivelser.

Til slutt noen innkastregler

"Nei, du får ikke kort for å kaste ballen rett i mål - uten at den er nær noen. Men det gir ingen store fordeler heller."

Selv om du kan ekspedere lange innkast, så husk dette: I fotball er det ikke scoring hvis ballen kastes rett i mål.

Her er mer snacks for de spesielt innkast-interesserte:

Dersom en spiller kaster ballen i motstanderens mål, uten at den først har berørt noen av spillere på banen, blir det dømt vanlig utspill fra femmeteren.

Hvis en spiller kaster ballen rett i eget mål, vil dommerens avgjørelse være hjørnespark til motstanderen.

Norge er som kjent ikke med i årets mesterskap i Tyskland. Årsaken til det er ikke dårlige eller for korte innkast i de avgjørende playoff-kampene mot Tsjekkia.

Les mer:

Om fotball-VM på FIFAs hjemmeside.

Powered by Labrador CMS