Hullet i ozonlaget over Antarktis blir stadig mindre, og ozonlaget reparerer seg selv sakte og gradvis, viser en ny FN-rapport.
Hullet i ozonlaget over Antarktis blir stadig mindre, og ozonlaget reparerer seg selv sakte og gradvis, viser en ny FN-rapport.

FN-rapport: Ozonlaget tilbake til normalen om 40 år – advarer mot klimatiltak

Ozonlaget, som beskytter oss mot ultrafiolette stråler, er nesten tilbake til normalen. Men en plan for å bekjempe klimaendringene kan skape problemer.

I løpet av de kommende fire tiårene, innen 2066, ventes ozonlaget øverst i atmosfæren å være tilbake til normalen dersom tiltakene som er iverksatt, fortsetter. Det viser en ny rapport fra flere FN-organisasjoner, samt amerikanske myndigheter og EU.

På 1980-tallet var ozonlaget i ferd med å bli ødelagt som følge av store utslipp av skadelige gasser, kjent som KFK. I 1987 ble derfor FNs medlemsland enige om en protokoll for å begrense utslipp av disse gassene.

Det regnes som en av tidenes mest vellykkede, internasjonale avtaler, og den førte til at de skadelige utslippene nærmest stoppet opp. I tillegg viste gassene som skadet ozonlaget, seg også å være klimagasser, og man har anslagsvis unngått at den globale temperaturen øker med én grad ved å fase dem ut.

Kommer med advarsel

En ny generasjon med gasser skal fases ut gjennom et tillegg i protokollen som ble vedtatt i 2022.

Men rapporten kommer med en viktig advarsel. Kampen for å bevare ozonlaget går i høyeste grad sammen med kampen for å begrense klimaendringene.

Kontroversielle planer om å begrense global oppvarming ved å injisere svovelpartikler inn i atmosfærens øvre lag har blitt mer populære de siste årene. Dette kan i sin tur skape problemer for ozonlaget, advarer forskerne.

Naturlige eksempler

Det er en avveining som forskere og politikere vil måtte ta i de kommende årene. Naturlige eksempler fra store vulkanutbrudd har nemlig vist at svovelinjeksjoner er svært effektivt: da Pinatubo-vulkanen i Filippinene hadde utbrudd i 1991, senket det globale temperaturer i et drøyt år.

FNs klimapanel IPCC har også advart om andre konsekvenser av slike tiltak, et ledd i det som kalles geoengineering: blant annet kan det ødelegge rytmen i monsunregnet i Afrika og Asia, som en stor del av verdens matproduksjon er avhengig av.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS