Så mye flyr vi

Forfatter Jostein Gaarder vil at vi skal rasjonere på flyreiser utenlands for å beskytte klimaet, og mener to turer i året er nok. I 2005 reiste nordmenn gjennomsnittlig 0,8 ganger til utlandet med fly.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi reiser fortsatt mest til Sverige, som utgjør 20 prosent av alle utlandsreisene, viser reiseundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Etter Sverige er Spania det mest populære landet å reise til, tett fulgt av Danmark. Når det kun er snakk om feriereiser, ligger Spania på topp, med Sverige på en god andreplass.

Det går riktignok fly til Sverige og Danmark også, men mange velger bil, tog, buss eller båt for å komme seg dit.

Så hvor mye flyr vi?

Vil rasjonere

I går kom forfatter Jostein Gaarder med et utspill om at vi bør rasjonere på flyreiser utenlands.

- Det har blitt sinnssykt, obskønt billig å reise med fly. Fra 20 utenlandsreiser i året kunne vi redusert det til ti, fem, tre eller to. Verken politikere eller vanlige menn og kvinner er klar over hvor stor klimatrusselen er, sa Gaarder til VG.

- Vi drar til Kanariøyene mange ganger i året. Hva med å heller reise på hytta og ta med masse bøker eller gå i Jotunheimen, sa Gaarder til VG.

Anledningen var et VIP-arrangement om miljø i regi av Nobels fredssenter, hvor Sofie-prisen for miljø og bærekraftig utvikling ble delt ut til tidligere statsminister i Sverige, Göran Persson.

Det var Gaarder selv, sammen med kona Siri Dannevig, som opprettet denne prisen for ti år siden.

- Gjør det bare vanskeligere

Forfatteren overdriver en smule, som vi snart skal se, med uttalelsen om 20 utenlandsreiser inkludert to turer til Kanariøyene i året - i alle fall dersom han snakker på vegne av gjennomsnittsnordmannen.

Forslaget om kun to flyreiser i året har ikke fått spesielt godt mottagelse foreløpig, bortsett fra at miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) virker entusiastisk.

- Jeg tar imot alle ideer og innspill med stor interesse. Alle enkeltideer er viktige. Dette vil jeg komme tilbake til i klimapanelene. Det er veldig viktig at transport inkludert fly blir en del av internasjonale avtaler, sier hun til VG.

Bellona-leder Fredric Hauge mener på sin side forslaget om kun to flyreiser i året er en dum måte å angripe klimakrisen på.

- Slike utspill gjør det bare vanskeligere å engasjere folk og få dem til å skjønne hvilken klimakrise vi står overfor, sier Hauge til VG.

- Jeg skal ikke kritisere at folk engasjerer seg i klimaproblemene, men dette er overhodet ikke en måte jeg ville gjort det på. Det er de strukturelle politiske linjene som må forandres, sier han.

0,8 utenlandsreiser i året

Hvor mye Gaarder flyr selv er én ting, men spørsmålet gjenstår: Hvor mye flyr vi nordmenn egentlig?

Ifølge en rapport fra Avinor og Transportøkonomisk institutt ble det foretatt drøyt ni millioner flyreiser innenlands i Norge i 2005.

Det samme året ble det foretatt 11,8 millioner reiser med rutefly til og fra utlandet. Disse tallene omfatter både rute- og charterflyging, og det er snakk om enkeltreiser, ikke tur-retur.

Av de 11,8 millioner utlandsturene var 64 prosent utført av nordmenn, og resten av utlendinger. Folketallet i Norge er på rundt 4,6 millioner.

Det betyr at nordmenn gjennomsnittlig foretok 1,6 flyreiser til utlandet i 2005, i tillegg til nærmere to flyreiser innenlands.

Vi må imidlertid huske på at dette er snakk om enveisreiser, og de aller fleste reiser tur-retur.

Det betyr at nordmenn gjennomsnittlig foretok 0,8 reiser tur-retur til utlandet og én reise tur-retur innenlands i 2005.

Noen reiser mye

Det står ikke helt i stil med Gaarders skisse, men enkelte reiser selvfølgelig mer enn andre.

Tall fra 2003 viser for eksempel at 1/3 av flyreisene ble foretatt av mennesker som reiser mer enn 15 ganger i året. Andre flyr ikke i det hele tatt.

Nordmenn flyr generelt mer enn de fleste andre folkeslag, noe som henger sammen med faktorer som geografi og transporttilbud.

- I andre land er det kanskje kortere avstander, bedre motorveinett og gode togtilbud mellom de store knutepunktene, sier Jon Inge Lian, forskningsleder ved Transportøkonomisk institutt.

- Det finnes altså bedre alternativer til å fly i andre land. Det er grunnen til at Norge ligger høyt på statistikken, sier han.

Det hører også med til historien at flytrafikken i Norge er inne i en periode med kraftig økning. I 2006 økte innlandstrafikken med 8,4 prosent, og utlandsflyreiser økte med 14,8 prosent totalt.

Norske reisevaner

I løpet av første kvartal i 2007 var nesten 1,9 millioner nordmenn på reise med minst én overnatting. Det inkluderer alle mulige transportmidler fra fly til bil, båt eller buss, ifølge Reiseundersøkelsen fra SSB.

I aldersgruppen 16-79 år var det i alt 4,2 millioner reiser. Det betyr 2,2 reiser per person for alle som reiste, og 1,2 reiser i snitt for alle.

Én av tre reiser går til utlandet, og det er feriereiser til utlandet som øker mest, med 22 prosent. Yrkesreisene til utlandet øker også.

Lenker:

SSB: Vi reiser mer til utlandet
Avinor/Transportøkonomisk institutt: Reisevaner med fly 2005
Avinor: Stor passasjerøkning i 2006
VG: - To flyreiser i året er nok
VG: - Dette blir for dumt

Powered by Labrador CMS