Annonse

Flaksing kutter utslipp

Flymaskiner med flaksende vinger kan kutte drivstofforbruket med 20 prosent, men forskerne skjønner ikke helt hvorfor.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Det er ikke helt avklart hvorfor flaksende vinger gir mindre luftmotstand. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)"


 

Professor Duncan Lockerby fra University of Warvick, som ledet forskningsprosjektet, sier i en pressemelding at funnet er svært overraskende for alle som driver med aerodynamikk.

Han forteller at de oppdaget effekten da de viftet en vinge frem og tilbake i en vindtunnel.

Små jetmotorer

Metoden forskerne har utviklet bruker små luftdrevne jetmotorer som styrer luftstrømmen slik at den flyter sidelengs frem og tilbake over vingen.

Jetmotorene fungerer etter Helmholtz’ prinsipp om resonanse som sier at når luft presses inn i et hulrom så øker trykket slik at luft presses ut og blir sugd tilbake inn, noe som setter i gang svingninger.

"Flaksende vinger på fly er fortsatt på konseptstadiet, men kan bli testet i 2012. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)"

Det er dette prinsippet man ser virke når man får til en plystrelyd når man blåser over en flaske.

- Sannheten er at vi ikke er helt sikre på hvorfor denne teknologien reduserer luftmotstanden, men med dagens press fra klimaforandringene har vi ikke råd til å vente for å finne ut av det.

- Nå kjører vi på med prototyper og har et separat treårsprosjekt som skal se nærmere på fysikken som ligger bak, sier Lockerby.

Fortsatt på konseptstadiet

Teknologien er fortsatt på konseptstadiet, men forskerne håper flaksende vinger kan prøves ut på ordentlige flymaskiner allerede i 2012.

Hvis den fungerer like bra i virkeligheten som i laboratoriet, tror forskerne denne teknologien også kan kutte utslipp fra biler, båter og tog.

Forskningsprosjektet som studerte flaksende flyvinger var finansiert av Engineering and Physical Sciences Research Council og flyprodusenten Airbus.

Les mer:

Pressemelding fra EPSRC

Powered by Labrador CMS