Annonse

Første nevropsykologer i Zambia

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kabuba og Kalungwana har fullført sin mastergrad ved University of Zambia og er nå phd-studenter, ved henholdsvis NTNU og University of Cape Town, melder Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU).

De undersøker hvordan HIV-viruset skader hjernen til de som er smittet.

– Jeg forsker på om det er forskjeller på hvordan menn og kvinner med HIV mestrer dagliglivet. Resultatene så langt kan tyde på at kvinner opplever større problemer enn menn, sier Kabuba.

Kalungwana ønsker å forske på hvordan HIV-viruset påvirker barns skolearbeid og sosiale liv. Tidligere undersøkelser tyder på at barn har store plager relatert til HIV-hjerneskade.

HIV-viruset angriper også hjernen, som kan gi hjerneskader hos de som blir smittet. Nevropsykologi er en retning innenfor psykologien som ser på sammenhenger mellom hjerneskader og ulike funksjoner som hukommelse, oppmerksomhet og annen kognitiv svikt.

Tidligere ble mange HIV-smittede hardt rammet av alvorlige infeksjoner i hjernen, men dette har endret seg etter at medisiner mot AIDS ble tatt i bruk på slutten av nittitallet, forteller Professor Knut Hestad  ved NTNU og Sykehuset Innlandet HF.

Han er norsk koordinator for prosjektet som har fått etablert Zambias første mastergrad i nevropsykologi. Prosjektet som er et samarbeid mellom NTNU og University of Zambia, har fått støtte gjennom NOMA-programmet.

– De fleste som får hjerneskader av HIV i dag får mildere funksjonssvikt. Men omfanget er fortsatt stort, og fordi pasientene lever lenge med medisiner er dette et viktig felt å jobbe videre med, sier Hestad.

Typiske følger hos pasientene er at de får problemer med konsentrasjonen. Dagligdagse gjøremål som bilkjøring eller å utføre arbeidsoppgaver kan skape utfordringer. En nevropsykolog kan vurdere hva slag type kognitiv svikt pasienten har og i samarbeid med lege vurdere hvilken behandling som best kan bedre kognitiv funksjon og om det er psykoterapi kan være en hjelp for angst og depresjon som ofte følger med å være HIV positiv.

– Det er behov for å forske mer på hjerneskader som følge av HIV. Ikke minst er det viktig å følge pasientene over tid for å finne ut hvilke medisiner som har best effekt mot hjerneskader, sier forskeren

Powered by Labrador CMS