Paal Alme var en drivkraft bak etableringen av forskning.no. Nå har han gått bort.
Paal Alme var en drivkraft bak etableringen av forskning.no. Nå har han gått bort.

Til minne om Paal Alme – drivkraften bak forskning.no

NEKROLOG:  Et fyrverkeri har sluknet. Han formidlet forskning til siste slutt. 

Paal Alme er død, 76 år gammel. Bisettelsen hans var denne uken. Redaksjonen i forskning.no var ikke der. Vi gikk fra møte til møte i Arendal for å fange opp og lage gode artikler om forskningens betydning i og for politikken, folk, naturen og framtida.

Det tror jeg at Paal ikke ville hatt noe imot. Han er en av de avgjørende drivkreftene bak forskning.no og brant like mye for forskningsformidling som vi gjør.

Paal ansatte meg som ansvarlig redaktør og daglig leder i forskning.no for mange år siden. Da jeg møtte ham første gang, fortalte han om jobben og nettavisen. Han snakket like mye om hva forskning.no kunne bli, skulle bli, som om hva vi faktisk var den gangen. 

Paal var en mann med store tanker og spreke drømmer. For ham var mulighetenes forskning.no helt integrert med virkelighetens forskning.no – den gang en liten og fersk redaksjon som gjennom hardt arbeid og godt stoff bygde leserkretsen stein for stein, artikkel for artikkel.

Kunne spillereglene

Det var ganske utrolig det som skjedde i 2002. Forskningsrådet, der Paal var kommunikasjonsdirektør, tok initiativet til forskning.no. De fikk med seg ti universiteter og forskningsinstitusjoner på en spleis og etablerte en nettavis. Deretter ga de øyeblikkelig fra seg kontrollen – gjennom redaktørplakat og redaksjonell uavhengighet.

Da jeg var ny redaktør, møtte jeg ofte folk som trodde vi var en del av Forskningsrådet eller forskernes lojale informasjonskontor. Slik har det aldri vært. Paal var styreleder de første årene og helt proff. Mange fagblader sliter med overivrige eiere som vil påvirke innholdet. Det har vi i forskning.no ikke opplevd.

Paal forsto spillereglene for uavhengig presse, men han fortsette å pushe på med forslag til hvor og hvordan vi kunne vokse. Han drømte, planla, foreslo og kastet baller opp i lufta i rasende fart, men ble aldri sur om vi ikke tok imot dem eller ikke fikk det til. Han leverte muligheter, det var hans jobb og det gjorde han godt.

Fortalte om kreften

Etter at Paal gikk av som styreleder, var han fast gjest på små og store jubileer. På et julebord var det mange nyansatte som ikke kjente historien til forskning.no. 

– Kan ikke du si noen ord, spurte jeg Paal. Han snakket i 45 minutter – om historia, om mulighetene, om forskning.nos plass i forskningssektoren, Norge og verden, hvor stolt han var av alt vi gjorde. Da han endelig var ferdig, var vi noe utmattet, men veldig oppløftet.

Da Paal ble syk med alvorlig hjernekreft, var det selvfølgelig for ham å fortsette formidlingen. Han fortalte om den åpne hjerneoperasjonen og berømmet den medisinske forskningen som gjorde den mulig – selv om prognosene var dårlige. 

Paal døde 28. juli. 

Vi lyser ikke fred over Paals minne. Tvert imot skal vi fortsette det han startet, holde hans minne levende mens vi pumper ut artikler om kreft, som rammet ham, om klimaendringer, naturen han elsket og foreviget, om unges vilkår, samfunn, teknologi, historie og framtid.

Fra redaksjonen i forskning.no: Takk, Paal!


Nina Kristiansen var forskning.nos ansvarlige redaktør fra fra 2007 til 2022. I dag jobber hun i forskning.no som journalist. 

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS