Det vanskelige veksthuset

Prosjektet med nytt veksthus i Botanisk hage i Oslo har fått tre millioner kroner i støtte av Eckbos legater. Et fluesteg oppover mot budsjettet på 250 millioner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Stein Halvorsens vinnerprosjekt "Oase 60 grader Nord" Blir det virklighet?"

- I begynnelsen var det meningen at staten skulle betale hele veksthuset. Nå har vi klart å samle inn halvparten fra det private markedet.

- Vi håper nå at regjeringen i hvert fall kan gi oss ti, kanskje tjue millioner på budsjettet, sier direktør ved Naturhistorisk museum, Elen Roaldset til forskning.no.

Siden 1930 har ledelsen ved Botanisk hage tryglet om bevilgninger fra statskassa til et nytt veksthus på Tøyen i Oslo. Det eldste veksthuset som er i bruk nå, er så gammelt som 140 år.

Store planer

I 1998 avholdt Universitetet i Oslo en internasjonal arkitektkonkurranse som ble vunnet av Stein Halvorsen med prosjektet ”Oase 60 grader Nord”.

Men nå, ti år etter, mangler fremdeles halvparten av pengene til å bygge det moderne veksthusanlegget, og enn så lenge kan Roaldset og Botanisk hage bare drømme.

”I tillegg til to store veksthusavdelinger med alt fra tropisk til arktisk, vil anlegget også inneholde andre fasiliteter som Botanisk hage sårt trenger; restaurant, butikk, møterom, utstillingslokaler og foredragssal”, heter det i en pressemelding fra Naturhistorisk museum.

- Universitet søkte staten om 70 millioner på årets budsjett. Det fikk vi ikke, men vi håper å få noe når det endelige budsjettet er klart, eller i verste fall over revidert budsjett til våren, sier Elen Roaldset.

Ingen garantier om penger

Med de 3 millionene fra Major og advokat Eivind Eckbos legater, har pengebeholdningen til det nye veksthuset nå økt til rundt 110 millioner, etter blant annet sponsing fra private aktører som finansmannen Jens Ultveit-Moe og selskapet Yara International ASA.

"Botanisk hage på Tøyen i Oslo venter på oppgradering."

Ultveit-Moe truer med å trekke sin støtte dersom ikke staten stiller med resten av pengene inne kort tid. Men er det sannsynlig at Botanisk hage får bevilgninger på budsjettet de har bedt om i en mannsalder?

Politisk rådgiver Kyrre Lekve (SV) i Kunnskapsdepartementet sier til NRK at det er mange prosjekter som konkurrerer om de samme midlene.

- Det er mange veldig gode prosjekter i Norge som ligger i denne kategorien av universitets- og høyskolebygg. Derfor kan vi ikke bare basere oss på hvem som har private sponsorer som setter kniven på strupen, vi må prøve å se dette i en helhet, sier han.

Elen Roaldset ved Naturhistorisk museum håper likefullt på en løsning, slik at byggingen av “Oase 60 grader Nord” kan begynne.

- Veksthuset har stått øverst på Botanisk hages ønskeIiste en mannsalder. Med dagens bygge- og arbeidsmarked kan det hende at veksthusbudsjettet kan bli mindre enn planlagt også, legger hun til.

Powered by Labrador CMS