Annonse

- Forskere må rope ut sine feil

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stamcelleforsker Rolf Bjerkvig er sikker på at feilen han og kollegene gjorde, bare er toppen av et isfjell, melder Forskningsrådet. Oppdagelsen bør få følger for rutinene på alle laboratorier, mener han.

- Har du gjort en feil, skal du gå opp på den høyeste toppen og rope det ut. Ikke alle er tøffe nok til å gjøre det, for det koster så mye emosjonelt både for deg selv og for hele miljøet. Men for forskningen er det viktig at det gjøres, sier Bjerkvig som er professor ved Universitetet i Bergen (UiB).

Han vet godt hva han snakker om. Med finansiering fra Forskningsrådets Stamcelleprogram publiserte forskergruppen hans ved Universitetet i Bergen sammen med en tysk gruppe i 2009 oppsiktsvekkende resultater: Mesenchymale stamceller, som blant annet finnes i beinmarg, kunne utvikle seg til kreftceller.

Resultatene ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Cancer Research. Etter en intern kvalitetskontroll med DNA-fingerprinting, hvor man sjekker DNA-et til cellelinjene for å forsikre at det er de riktige cellene man jobber med, fikk forskerne ved UiB imidlertid et solid tilbakeslag.

Det viste seg at resultatene skyldtes krysskontaminering, det vil si forurensing fra andre celler, på laboratoriet. Kreftcellene forskerne trodde kom fra stamcellene, kom i virkeligheten fra noe helt annet.

 

Powered by Labrador CMS