Like god sex uten forhud

Menn som er omskåret får like mye seksuell tilfredsstillelse, og klarer seg like bra i senga som menn med forhud. Dette er nyttig kunnskap i kampen mot hiv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag anbefales omskjæring som en effektiv måte å redusere risikoen for hiv-smitte.

Sammenlignet

En ny studie omfatter 4 500 menn fra Uganda i alderen 15 til 49 år. Forskningen ble gjennomført fordi tidligere undersøkelser har gitt motstridende resultater.

Forskerne delte mennene i to grupper. Den ene gruppa ble omskåret, mens kontrollgruppa utsatte omskjæringen i 24 måneder.

Mennene ble så fulgt opp etter 6, 12 og 24 måneder. De ble sammenlignet med hensyn til sexlyst, tilfredsstillelse og seksuell yteevne.

Resultatene viser at 98,6 prosent av de omskårne mennene ikke rapporterte noen problemer med penetrering, sammenlignet med 99,4 prosent i den andre gruppen.

99,4 prosent av de omskårne mennene rapporterte ingen smerter ved samleie, sammenlignet med 98,8 prosent i kontrollgruppen.

Gruppen med omskårne menn rapporterte riktignok om litt mer smerter og problemer med penetrering seks måneder etter omskjæringen, men dette var midlertidig og gikk ikke igjen ved de senere oppfølgingene.

Tidligere studier

Dårlig forskningsdesign kan være forklaringen på at tidligere studier har vist motstridene resultater.

- Studier som fokuserte på menn som ble omskåret i voksen alder var veldig selektive, fordi det ofte var andre medisinske årsaker til omskjæringen, sier professor Ronald H. Gray ved Bloomberg School of Health ved Johns Hopkins University i USA.

- Omskårne spedbarn kan ikke sammenligne før og etter, og i de fleste studiene var utvalget lite og oppfølgingen kort, fortsetter han.

- Denne studien gjorde det mulig for oss å sammenligne to grupper menn med samme demografiske profil, samme nivå av seksuell tilfredsstillelse og samme seksuelle yteevne ved studiens oppstart, sier Gray.

Kan redusere smitten kraftig

Den første studien som antydet at omskjæring av gutter kan redusere risikoen for hiv-smitte, ble publisert i 1986.

"Uomskåret penis til venstre, omskåret penis til høyre. (Foto: Wikimedia Commons)"

For et halvt år siden kom det for eksempel en studie som sa at smitterisikoen kan reduseres med hele 60 prosent. Forskningen var gjennomført av FN-organet UNAids.

Denne studien ble etter hvert stoppet, fordi resultatene var så overveldende at det ville være uetisk å ikke tilby omskjæring til mennene i kontrollgruppa.

Hardner til

Når forhuden fjernes, gjør det at penishodet eller glansen hardner litt til.

Forskerne tror dette kan være hovedårsaken til at hiv-viruset har større problemer med å trenge gjennom.

Forskerne bak FN-studien beregnet at dersom alle gutter sør for Sahara ble omskåret, ville det kunne forhindre seks millioner nye tilfeller av hiv, og redde minst tre millioner liv de neste 20 årene.

Kondom er sikrest

Enkelte mener det er en fare ved å sende ut et budskap om at omskjæring kan redusere hiv-smitten, ved at det kan føre til mer ubeskyttet sex.

Disse kritikerne fremhever at det er langt igjen til man har gode prevensjonsprogram i mange land, og mener ressursene heller bør brukes på å normalisere kondombruk.

Kondomet er den mest effektive metoden som finnes i dag for å beskytte seg mot viruset.

Referanse:

Kigozi et al.; The effect of male circumcision on sexual satisfaction and function, results from a randomized trial of male circumcision for human immunodeficiency virus prevention. Rakai, Uganda; BJU International, volum 101, ss. 65-70; januar 2008.

Lenker:

Tidsskrift for Den norske legeforening: - Mannlig omskjæring beskytter mot hiv
Dagbladet: Omskjæring beskytter mot hiv
Dagsavisen: Omskjæring reduserer risikoen for hiv-smitte

Powered by Labrador CMS