Lyst sinn gir bedre helse

"Se alltid lyst på livet" er et godt råd: En internasjonal undersøkelse viser at et positivt sinn er avgjørende for god helse, i noen tilfeller med større effekt enn dekking av grunnleggende fysiske behov.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Positive følelser som glede og entusiasme er sunt for både sjel og kropp. En internasjonal undersøkelse viser god fysisk helseeffekt av å se lyst på livet, spesielt hvis du er fattig.

- Vi har visst en stund at følelser spiller en avgjørende rolle for fysisk helse, men til nylig ble det meste av forskningen gjort i industrialiserte land, sier Sarah Pressman, assisterende professor i psykologi ved Kansas University, USA.

- Vi visste ikke om følelser som glede eller sorg spilte inn for mennesker med mer presserende behov, som å finne nok mat eller husly.

Lite forskning på gode følelser

De første teoriene om hvordan følelser kan påvirke helsa dukket opp for over 40 år siden.

Fokus var først og fremst på depresjon og stress, og senere forskning har vist en kobling mellom kroppens immunforsvar og følelser som depresjon, stress og anspenthet.

Men effekten av positive følelser har derimot vært lite undersøkt.

Spørreundersøkelse med 150 000 deltakere

Den nye undersøkelsen fra Kansas University brukte data fra Gallup World Poll og omfattet mer enn 150 000 personer fra over 140 land, som utgjorde et representativt utvalg av 95 prosent av verdens befolkning.

Deltakerne beskrev opplevelse av glede, velvære, bekymringer, tristhet og andre følelser.

De fortalte også om fysiske helseproblemer og om hvorvidt grunnleggende behov som mat, husly og personlig sikkerhet var dekket.

Positive følelser viktigst for fattige

Resultatene antyder at en positiv holdning til livet ikke bare er et luksusfenomen for folk med full mage og tak over hodet.

Blant de fattigste, der både mat og husly ofte manglet, så det ut til at positive følelser spesielt viktig for helsa.

Selv uten mat eller husly hadde positive følelser en klar effekt på fysisk helse, og denne sammenhengen var sterkest i de fattigste land i undersøkelsen, mener forskerne.

Følelseslivet viste seg faktisk å være enda mer avgjørende for god helseeffekt enn å få dekket de viktigste fysiske behov, som tilstrekkelig med mat - kanskje fordi tilgangen til helsetjenester var dårligere i disse landene, mener forskerne.

Undersøkelsen så også ut til å bekrefte den motsatte effekten: Negative følelser var gjennomgående knyttet til dårligere helse.

Referanse:

Sarah Pressman: “Are positive and negative affect independently associated with health in a representative sample of the world?” (American Psychosomatic Society Annual Meeting 2009)

Lenke:

KU research finds human emotions hold sway over physical health around the world (Kansas University pressemelding 4/3/09)

Powered by Labrador CMS