Overvekt av vonde følelser

At overvekt og fedme tærer på selvfølelsen er kjent. Nå viser en studie at lav selvfølelse i barndommen spiller en rolle for overvekt i voksen alder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Tidligere forskning har vist at følelsesmessige problemer opptrer hos personer som er overvektige eller direkte fete, men hva som påvirker hva har vært mer uklart.

Den nye studien viser at barn med lav selvfølelse kan oppleve vektøkning i voksen alder.

Jenter med lav selvfølelse har større sannsynlighet for vektøkning enn guttene.

Studien er publisert i tidsskriftet BMC Medicine.

- Håp om å bekjempe fedme

- Vi kan ikke slå fast at emosjonelle problemer i barndommen er årsaken til overvekt senere i livet, men vi kan i hvert fall si at dette spiller en rolle, sammen med andre faktorer som kosthold, trening og foreldrenes KMI.

Det sier Andrew Ternouth ved Institutt for psykiatri ved King’s College London.

Men han legger også til:  - Funnene våre er viktige i lys av det økende problemet med fedme hos barn i mange vestlige land, og gir et visst håp i kampen for å bekjempe dette.

Forskere ved King’s College London tok for seg 6 500 personer som medvirket i British Birth Cohort Study i 1970.

Den gangen var de ti år gamle, og fikk kartlagt følelsesliv, selvbilde og kroppsmasseindeks (KMI). 20 år senere fulgte forskerne opp de samme personene.

- Små endringer har betydning

Forskerne fant ut at de som hadde lav selvfølelse, i gjennomsnitt hadde en KMI som i var én høyere sammenlignet med barn som hadde normal selvfølelse.

For eksempel: KMI på 27 for en person med lav selvfølelse, og KMI på 26 for en i normalgruppen.

Det er altså ikke snakk om noen stor vektøkning for de i gruppen lav selvfølelse. Så hva gjør at dette funnet kan kalles signifikant, eller vesentlig, som vi sier i mer dagligdags tale?

- Vi vet at mange faktorer har betydning for en persons KMI, det er en kompleks affære. Derfor vil også en endring i bare én av disse faktorene, selv om den kan virke liten, ha betydning, forklarer Ternouth i en e-post til forskning.no.

Statistisk kraft

Ternouth legger til at siden så mange personer har vært involvert i studien, gir den en statistisk kraft, og man kan få avdekket selv mindre effekter.

- Dataene fra studien vår viser at selvfølelse er en faktor, selv om jeg tror at de aller viktigste faktorene som avgjør om en person blir overvektig, er foreldrenes KMI, kosthold og graden av fysisk aktivitet, sier Ternouth.

Dataene gir ikke noen svar på hvor mye høyere risikoen er for å bli overvektig som voksen, hvis man har hatt lav selvfølelse i barneårene.

Referanse: 

Childhood emotional problems and self-perceptions predict weight gain in a longitudinal regression model
. Andrew Ternouth, David Collier og Barbara Maughan, BMC Medicine.

Les mer: 

The 1970 British Birth Cohort Study

Powered by Labrador CMS