Trening gir lettere babyer

Regelmessig trening i svangerskapet reduserer risiko for å føde store barn, særlig for førstegangsfødende kvinner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)
(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Å føde store barn er forbundet med en rekke komplikasjoner både for mor og barn.

Store barn er definert som nyfødte med en fødselsvekt over den såkalte 90-persentilen, som er de 10 prosent nyfødte med høyest fødselsvekt.

Høy fødselsvekt er også forbundet med overvekt senere i livet. Flere studier har vist at både gjennomsnittlig fødselsvekt og andelen store barn har økt de senere årene.

Stipendiat Katrine Mari Owe ved Norges idrettshøgskole har analysert data fra 36 869 svangerskap i Mor og Barn-undersøkelsen. Flerlingesvangerskap og svangerskap med varighet kortere enn 37 uker ble ekskludert.

Mer enn én av ti nyfødte hadde en fødselsvekt lik eller over 90-persentilen. Mer enn halvparten av disse barna ble født av kvinner som hadde født ett eller flere barn tidligere.

Svette gir effekt

- Aktiviteter som slår ut på blodsukkeret gir best effekt for å redusere fødselsvekten. Det vil si aerob utholdenhetstrening som får pulsen opp og kroppen til å svette, sier Owe.

For førstegangsfødende kvinner som rapporterte at de trente minst tre ganger per uke i 17. svangerskapsuke, var sannsynligheten for å føde store barn redusert med 28 prosent.

Aktiviteter som ga effekt for denne gruppen var rask gange og løping i uke 17 og rask gang i uke 30.

Katrine Mari Owe. (Foto: Torunn Gjerustad)
Katrine Mari Owe. (Foto: Torunn Gjerustad)

- Vi fant ikke tilsvarende tall for flergangsfødende kvinner, og tror det kan skyldes at disse kvinnene både trener mindre enn førstegangsfødende kvinner, samtidig som de velger aktiviteter med lavere intensitet som for eksempel dans, sier Owe.

Selv om denne studien ikke fant en sammenheng mellom trening før svangerskapet og sannsynligheten for å føde store barn, understrekes likevel viktigheten av regelmessig fysisk aktivitet for alle kvinner som planlegger å bli gravide.

Tidligere studier har nemlig vist at de kvinnene som har innarbeidet regelmessige treningsvaner før de blir gravide, fortsetter å trene også gjennom hele svangerskapet.

Referanse:

Katrine Mari Owe: Association Between Regular Exercise and Excessive Newborn Birth WeightObstetrics & Gynecology, October 2009 - Volume 114 - Issue 4 - pp 770-776.

Powered by Labrador CMS