Utrente eldre kan bli klokere av mosjon

Selv om du ikke begynner å trene før i godt voksen alder, kan faktisk hjernen din nyte godt av det.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere ved The Salk Institute i La Jolla i California har lagt fram resultater som peker mot at det aldri er for sent å høste mentale frukter av trening.

Dermed røk kanskje dagens unnskyldning for droppe løpeturen eller la sykkelen stå ubrukt i garasjen?

Nye nerveceller i hjernen

Den amerikanske studien som antyder den positive effekten, er utført gjennom forsøk på mus. Forskerteamet har studert både unge mus, og gamle mus med en alder som de mener kan være sammenfallende med 70-årige mennesker.

"Både mennesker og mus har nytte av trening."

Forskerne påviste at aldrende mus som begynte å bruke et løpehjul opplevde vekst av nye nerveceller (neuroner) i hjernen, og de gjorde det bedre på en kognitiv test, skriver New Scientist.

De aldrende musene som ikke hadde trent, klarte ikke få løse oppgaven like raskt, og opplevde ikke tilsvarende positive endringer i hjernen.

Viktigheten av trening

Forskerne mener altså at mosjon og trening kan kickstarte veksten av nye neuroner også hos eldre, og at dette hjelper hjernen slik at oppgaver kan løses lettere.

For noen år siden viste det seg at yngre mus som mosjonerte, opplevde vekst av neuroner, og var sine utrente artsfrender overlegne i tester.

Så ved å trekke hånda ut av chipsposen og iføre seg treningstøy, “risikerer” også eldre folk å bedre kapasiteten i toppetasjen gjennom fysisk aktivitet.

Referanse: The Journal of Neuroscience, vol 25, p 8680

Les mer: New Scientist

Powered by Labrador CMS